tiistai 11. joulukuuta 2012

Auringonkukkaleipää

Tämä on suosikkileipäni ja teen sitä silloin tällöin. Taikinassa ei ole mitään ihmeellistä: vain rasvaa tavallista enemmän (puoleen litraan 100 grammaa). Ilmankos tulee mehevää leipää! Mutta itse en enää leipää juurikaan syö, varsinkaan vehnää, niin jää vähemmälle leivänteko.

Leivän voisi leipoa kukan muotoon pellille, mutta teen siitä yleensä kolme limppua. Neljä pientäkin saisi tehtyä ja olisi sopiva määrä ottaa sulamaan kerralla meidän perheelle. Alkuperäinen resepti on Hyvää ruokahalua! Kotikokin parhaat leivontaohjeet -kirjasta (toim. Anna-Maija Tanttu). Taikinaan tulee maitoa, hiivaa, suolaa, siirappia, kuorittuja auringonkukansiemeniä, grahamjauhoja, vehnäjauhoja ja sulatettua margariinia tai voita. Ja paistetaan aika kuumassa uunissa, ehkä 220-asteessa.



Lapsille tämä maistuu ja korvaa paahtoleivän, joka on varsinkin 4-vuotiaan suosiossa. (Ja äiti ei muista ostaa leipää...) Leivän terveellisyydestä en viitsi karppaajaana sanoa mitään, mutta jos kasvattaisin, korjaisin talteen ja jauhaisin luomuvehnäni itse, niin voisin olla innokkaampi leivän ylistäjä. Ja kuten sanon lapsilleni syödessäni eri ruokaa kuin he: äidin ei tarvitse enää kasvaa, siksi äiti syö eri ruokaa kuin te. 4-vuotias kysyy viisaana: "Miksi isä sitten syö samaa ruokaa kuin me lapset? Pitääkö senkin vielä kasvaa?" Joo, mitäpä tuohon sitten sanoisi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti