sunnuntai 13. tammikuuta 2013

VIllabaskeri kukkakoristeella ja muita asusteita

Vanhemmalle lapselle tulee tehtyä selvästi enemmän vaatteita kuin nuoremmalle. Onneksi nuorempi ei vielä osaa pahastua epätasa-arvoisuudesta (sitä paitsi pienet vaatteet jäävät kuitenkin hänelle). Villainen baskeri on ollut jo jonkin aikaa kesken, kun odottelin kukkakoristeen lankaa. Isomamma teki 4-vuotiaalle hienon tuubihuivin ja samasta langasta tuli kukka myssyyn.


Baskeri on neulottu Novitan Aino-langalla, ja huivi ja virkattu kukka ovat Puroa. Pehmeitä 100% villalankoja, mutta kieltämättä vähän kutittavia. Myssy onkin vuoritettu bambuneuloksella, joka myös lisää lämpöisyyttä. Pelkkä Aino-lanka olisi lapselle liian harva (ja kutittava!). Baskeriin en löytänyt valmista ohjetta: niinpä sovelsin Käspaikan yleisiä ohjeita ja toivoin, että tulisi sopivan kokoinen. Inhoan purkamista (varsinkin huopuvan langan), joten myssy olisi varmaan päätynyt nallelle tai nukelle, jos ei olisi ollut sopiva.Vuori koostuu lakikappaleesta ja viidestä sivuosasta. Ajattelin, että taakse tulee sauma ja toisaalta keskellä otsaa ei olisi painavaa saumaa. Ympärysmitta on onneksi niin väljä, etteivät saumat purista. (Ja mahtuu ponnari tai saparot tunkematta!) Vuori on käsin ommeltu reunaan ja toivottavasti kestää käytössä. Tarvittaessa vuorin saa myös ratkottua irti, jos haluaa pestä sen eri lämpötilassa kuin villamyssyn. Mutta ei se vuori taida lapsella likaantua, kuten aikuisella esimerkiksi meikkivoiteeseen.

Tekovaiheessa käytin mittausapuna kukkaruukkua - sellaista pyöreähköä ympärysmitaltaan 53 cm olevaa. Aivan loistava apu: 4-vuotiaan lapsemme päänympärys on 52 cm. Vuorin koko oli myös helpompi mittailla ruukun avulla, kun se ei valittanut nuppineulojen pistoksista. 4-vuotiashan yleensä nukkuu siinä vaiheessa, kun äiti pääsee neulomaan, niin jotain pitää keksiä. Seuraavaksi varmaan tarvitaan sovitusnukke!

Hienot neidit kulkevat mekoissa talvetkin, joten sääriä pitää vähän suojella viimalta. Säärystimet ovat olleet 4-vuotiaan toivelistalla jonkin aikaa ja nyt ne vihdoin valmistuivat. Lankana Novita Nalle (tai seiskaveikka). Tuli muuten justiinsa jämptit: näitä ei sitten pestä kuumalla vahingossakaan. (Äitihän ei pura mitään...)

Hyvää Uutta Vuotta lukijoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti