maanantai 14. huhtikuuta 2014

Ihanan vaniljapullat

Vaniljapullat ovat minusta jotain tosi ruotsalaista, vaikka reseptin alkuperästä minulla ei ole tietoa. Mutta koska leivontaidolini Leila Lindholm on näitä ohjelmassaan tehnyt, niin ovat ne varmasti ihan Ruotsin kansallisleivonnainen :-) Ja resepti tietysti Leilalta (recept.nu hakusanaksi "vaniljbullar"). Mutta mutta! Sitten vähän guuglasin ja selvisi, että näitä tämän näköisiä pulleroita kutsutaan monella nimellä, myös solbullar ja seglarbullar. Ja tuo purje(htijan)pulla sopii meille paremmin kuin hienosti, sillä tulevana kesänä meidänkin paatti pääsee veteen ja Suomenlahtea kiertelemään! Paatista lisää toisessa blogissani: talojatarha.blogspot.fi.


Hei kuka jo söi yhden?!

Leilalla on vaniljakreemikin itsetehtyä, mutta minulla on jatkuva kiire (ompelut, puutarha, vene, lapset...) niin otin Sallisen vaniljakreemijauhetta ja vispasin sen maitoon. (Juu, ei pullaa pakko ole leipoa, mutta en minä sitä nyt kaupastakaan osta!) Tässä ensin taikinaresepti suomeksi käännettynä.

1 rkl kardemummaa jauhettuna
3 dl täysmaitoa
50 g hiivaa
1,5 dl sokeria
0,5 tl suolaa
150 g pehmeää voita
1 kananmuna
10-12 dl vehnäjauhoja

Tee normaali vehnästaikina liottamalla hiiva haaleaan maitoon ja lisää sokeri, muna ja kardemumma. Vispaile vähän ja lisää jauhoja noin neljä desiä. Lisää sitten suola ja rasva. Sekoita. Vaihda käsi vispilän tilalle (ellet tee koneella) ja lisää loput jauhot erissä. Anna kohota 40 min liinalla peitettynä. Leivo 16-24 pyöreää pullaa (meillä tuli noin 50 g pullia eli pieniä) ja laita pellille kohoamaan 40 minuutiksi.

Tee kreemi eli vispaa maito kreemijauheen joukkoon pakkauksen ohjeen mukaan. Tai ihan alusta asti, jolloin vältyt monelta e-koodilta.

Kreemi (iso annos, loput voi käyttää vaikka johonkin jälkiruokaan, raparperipiiraaseen tms.):

5 dl maitoa
1 vaniljatanko (tai vaniljasokeria)
1,5 dl sokeria
7 kananmunankeltuaista
1, 5 dl maissitärkkelystä
50 g pehmeää voita

Halkaise vaniljatanko ja raavi siemenet kattilaan ja laita myös tanko perään. Lisää maito ja kuumenna kiehuvaksi. Ota pois levyltä ja anna vaniljatangon liota maidossa vielä. Vatkaa sokeri, keltuaiset ja maizena ilmavaksi sähkövatkaimella. Kaada sitten maito ilman vaniljatankoa seoksen joukkoon. Kaada takaisin kattilaan ja kuumenna samalla sekoitellen. Älä keitä! (Ohje ei kerro lämpötilaa seokselle, mutta veikkaisin samaa kuin jäätelömassan teossa eli max 72 celsius astetta.) Kun seos alkaa paksuuntua, ota pois liedeltä ja kaada seos nopeasti kylmään kulhoon. Lisää voi, anna sulaa ja sekoita varovasti. Viilennä jääpedillä tai jääkaapissa/ulkona.


Virvon varvon pullat sulle! Mukavaa pääsiäisen odotusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti