perjantai 19. helmikuuta 2016

Litteä poni -paita

Tämä tyttöjen paita on ponikankaasta (elastaania mukana) ja tehty Pupunen-kaavalla (Ottobre 4/2012). Piirrettyjä poneja on seurattu telkusta ahkerasti ja tunnusmusiikki vääntyi meillä muotoon: "mun litteet ponit, mun litteet ponit, aa-aa-aa-aa-aaa!" Ja koska kangas on kaksiulotteinen, sopii tuo laulu kuin nakutettu tähän paitaan.



Pääntiet ja hihansuut kanttasin kankaasta leikatulla suikaleella. Mikään varastojen punainen resori ei sopinut, valkoinen olisi ollut kalpea, ainoa beige oli liian ruskea... Jonkin aikaa harmittelin, ettei sopivaa löytynyt, mutta trikookantti oli oikein mukava ommella paikoilleen. Taisin kokeilla 0,8-kertaisena tuota kaitaletta tai sitten leikkasin kaavoissa kerrotuilla mitoilla. Hihat on rypytetty ja hihasuita tukemassa on framillonia. Se on rasittavaa ommeltavaa, kun en ole löytänyt valmiiksi 5 tai 6 mm leveää framillonia. Joko käytän 9 mm leveää ja leikkaan ylimääräisen pois tai halkaisen nauhan leikkaamalla ja otan riskin katkeamisesta (jos ja kun tulee lovia leikatessa). Kangaskauppiaat ovat aina huuli pyöreänä, kun kysyn 5 mm leveää framillonia. Ei se nyt niin harvinaista ole, enkä minä voi olla ainoa joka sellaista haluaa! Kestovaippaputiikeissa sitä näkyy olevan, mutta niihin on ollut  niin vähän asiaa parina viime vuotena, etten sitä ole pelkästään tilannut.

Malli on hoikalle tytölle ja kokona 122. Muistaakseni helma oli jotenkin tosi pitkä, kuvankin mukaan se on nyt melko pitkä, mutten muista lyhensinkö sitä. Koko on muuten sopiva ja alle mahtuu vielä villainen aluspaita ja t-paita. Mietin jotain brodeerauksia ja koristeita paitaan, mutta saa mennä noin. Varsinkin kun paita vietiin heti käyttöön! Jotenkin en saa itseäni pakotettua lisäämään kuviokankaaseen mitään. Toisaalta tämäkin paita on hiukan tylsä ilman mitään jujua. Seuraavaan kuviotrikooseen kyllä keksin jotain...


Raglanhihaisten paitojen ompelua olen vältellyt, kun aina mietin miten sauma kestää ja onko neula tehnyt reikiä kankaaseen (ehkä elastaanitrikoon kanssa ei ole tuota ongelmaa). Paita on kuitenkin nyt pesty jo muutamaan kertaan ja kuvatkin otettu vasta pesujen ja pidon jälkeen. Hyvin tuntuu kestävän!

Tehtaan paidoissa on monesti raglansaumassa joku päälliommel. Joko koristeena tai tukemassa, en tiedä. Tätä paitaa tehdessä selailin Facebookin keskusteluja eri ompeleista: mitä kannattaa käyttää sauman litistämiseen? Hunajakennoa monet käyttivät, mutta minun koneessani se on kovin leveä ommel. Vai kuuluuko sitä käyttää pelkällä suoralla tikillä tehtyyn saumaan, jossa on siis jäljellä 1 cm vara? Saumuriompeleen päällä hunajakenno olisi minusta ihan turha. Tai ainakin vaikea saada sitä nätiksi. Testausta kehiin: onneksi voi noita pieniä bodypaitoja ruveta tekemään noille pojanviikareille...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti