lauantai 19. maaliskuuta 2016

Kalkkunavoileipäkakku

Tämän voileipäkakun perusresepti löytyi Kinuskikissalta. Vaihdoin kuitenkin täytteeseen leikkelekalkkunan tilalle savustettua kalkkunaa ja valkosipulituorejuuston tilalle ruohosipulituorejuustoa. Leipää käytin 1/4 enemmän ja hyvin riitti täyte, kun oli kalkkunaa vähän enemmän.



Leiväksi (saman valmistajan leipiä, etteivät paksuudet eroa hurjasti):
16 isoa viipaletta täysjyvävehnäpaahtoleipää
16 isoa viipaletta ruispaahtoleipää

Täyteeksi:
400 g savukalkkunaa (palana tai siivutettuna)
1 ruukku basilikaa
¾ dl ruohosipulisilppua
1 pieni tlk ananasmurskaa
2 dl kurkkusalaattia
1 rkl Dijon-sinappia
200 g ruohosipulituorejuustoa
200 g yrtti-pippurituorejuustoa
100 g pehmeää rahkaa

Kostutukseen:
2,75 dl maitoa
1 dl vahvaa kasvislientä (puoli kuutiota sulatettuna 2,5 desilitraan kiehuvaa vettä)

Kuorrutukseen:
10 g maitorahkaa
200 g ranskankermaa
½ dl majoneesia

Koristeluun:
kourallinen kirsikkatomaatteja
kurkku (lehtikuvioihin)
salaattia (kauniin väristä)
150 g kalkkunaleikettä
terttu makeita vihreitä viinirypäleitä
cheddarjuustoraastetta (niin tummaa kuin löytyy)
persiljaa

Kiehauta kasvisliemi ja sulata kuutio. Anna jäähtyä. Pilko ja sekoita täytteen aineet ja siirrä kulho kylmään. Leikkaa paahtoleivistä reunat pois (ne voi maustaa valkosipuliöljyllä ja paahtaa uunissa ja syödä sipsinä) Mieti asettelu tarjoilualustasi mukaan. Minulla oli 2x4 palaa. Kerroksia tuli neljä.

Sekoita kostutusliemi. Kostuta ensimmäisen kerroksen leivät. Laita 1/3 osa täytteestä ja levitä huolellisesti reunoihin asti. Tee muut kerrokset samoin. Päällimmäiset leivätkin pitää kostuttaa ja sitten voit siirtää koko komeuden kuvun alla jääkaappiin. En käyttänyt mitään painoa, sillä paahtoleipä on aikas pehmeää. Kakku voi maustua muutaman tunnin tai seuraavaan päivään.

Sekoita päällisen aineet keskenään. Sivele tasainen kerros joka puolelle kakkua. Raasta cheddar ja painele raastetta reunoille. Kertakäyttöiset hanskat voivat olla tässä vaiheessa paikallaan. Asettele rypäleitä reunoilla. Leikkaa pinnalle haluamasi muotoisia koristeita kurkusta ja tomaatista. Asettele vihannekset kakun päälle. Ota kalkkunaleikkele jääkaapista ja lisää haluamiisi kohtiin ruusukkeina tai rullina. Siirrä kakku kuvun alla odottamaan juhlia.


Päälliskuorrutteen tein rasvattomasta pehmeästä rahkasta, ranskankermasta ja majoneesista. (Alkuperäisessä oli ranskankerman sijaan tuorejuustoa). Tällä tavoin tulee juuri juuri tarpeeksi paksua seosta. Rahkan voisi vaihtaa johonkin "kovempaan" rahkaan eli perinteiseen maitorahkaan, mutten ole sellaista ostanut pitkään aikaan, enkä edes tiedä onko sitä saatavana (laktoosittomana). Pehmeää rahkaakin voisi yrittää valuttaa, kuten pashan teossa, mutta sitten sitä on syytä varata enemmän. Mausteeksi laitoin hieman Dijonsinappia ja valkopippuria.

Kurkkua sain jonkin aika käännellä että löytyi oikea leikkaustapa. Leikkaa kurkusta noin 5 cm pala. Halkaise se kahtia. Aseta leikkuulaudalle leikattu pinta alaspäin ja pääty itseesi päin. Leikkaa sitten V-viiltoja suorateräisellä veitsellä. Leveys noin 3-4 mm. Ensimmäinen pieni pala jätetään käyttämättä, samoin lopuksi jäävät isot "kulmapalat". Keskikokoisesta kurkusta saa tehtyä 4-5 viiltoa maksimissaan. Sitten liu'uta osat erilleen ja sinulla on hieno lehti, joka vieläpä pysyy pystyssä. Voin tehdä myöhemmin kuvallisen ohjeen, jos joku pyytää.

Kakku on todella maukas ja mehevä. Lapsille se ei kuitenkaan maistunut. Rahka tekee kakusta hieman happaman, joten sen merkkiä muuntelemalla voi löytyä vähemmän happamia vaihtoehtoja. Lapsille myös riittäisi vähemmän päällystetty kakku ja ensi kerralla minun voileipäkakkuni saattaa olla niin sanottu nakukakku. Leipäkin vaihtunee gluteenittomaan, jos löydän kaupasta hyvän valmiin. Tai sitten ruislimppua.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti