torstai 19. toukokuuta 2016

Vaippapussi ja kestovaippoja

Omille lapsille tuli tehtyä jokunen vaippa, mutta sitten käyttövaatteet kummasti alkoivat kiinnostamaan enemmän. Nyt pääsin taas vaippaompeluun kiinni, kun tutun vauva sai maaliskuussa vaippoja, kuorivaipan ja vaipoille kuljetuspussin.


Vaippapussi on Myllymuksujen mallia mukaileva, mutta täyttöaukko on muutaman sentin leveämpi, ettei vaipat tartu tarranauhaan niin helposti. L-kokoisenkin vaipan pitäisi siis mennä sisään vaivatta.


Lisäksi lisäsin ripustuslenkin, jota kaipasin omaan pussiini. Naru, joka on pussin yläreunassa toimii toki myös, mutta se vetää pussin myös ruttuun. Oma 8-vuotias pussimme palvelee edelleen uimahallipussina märille uikkareille. (Ei se umpivesitiivis ole, mutta eipähän jää uikkarit hautumaan muovikassiin.)


Täyttöaukossa on siis tarranauhaa. Jonkin hetken taas pähkäilin ompelujärjestyksen kanssa, ettei tulisi turhia reikiä ja toisaalta pussi kestäisi vähintään kolme vuotta eli koko vaippaiän. Ja vaikka seuraavankin vauvan vaipatuksen ;-)

Pussiin sujautetaan sitten mm. näitä pul-vaippoja, joissa on kuivaliinaneulosta sisäpintana. Osaan tuli myös kerros bambu-hamppuneulosta tukevoittamaan vaippaa. Pul+kuivaliina kuivuu niin nopeasti, että on varmaan kuivausrummuttomassa taloudessa paras vaippasysteemi. M-kokoisia tuolla vielä odottaa toimitusta ja muutama kangasvaippakin.


Kaavana ystävältäni saatu kaava, joskin pidensin aluksi reisikuminauhoja. Käytin 8 vuotta sitten paljon venyvämpää nauhaa ja nyt jouduin pidentämään, että kuja venyi suoraksikin. Ei oli tarvinnut: poika oli niin hoikka, että kireämmät olisivat toimineet paremmin. Imuina bambu-hamppucollegea ja mikrokuitufroteeta.Yhden kuorenkin tein, S-kokoisen. Omat äitiyspakkauksen kuoret katosivat kiertoon ja minusta muutama pul-kuorikin oli ehdoton, koska maitokakkavaiheessa ne toimivat paremmin kuin villahousut. Kuoren pul on ns. sandwich-kangasta eli laminointi on kahden polyesterikerroksen välissä. Voisikohan tässä kankaasta tehdä sade/ulkoiluvaatteita?Heitin vanhoja ompelemiani kestovaippoja roskiin kassillisen. (Niin, peräti siis kassillinen vaippoja kahdeksassa vuodessa roskiin!) Ne olivat jo niin hajalla, ettei mikään korjaus enää olisi pelastanut. Vaipat palvelivat käytössä jopa neljää tyttöä. Säännöllinen pesu 60-asteessa oikeilla pesuaineilla ja välillä 90-asteessa, niin vaippat kestävät. Toki sitten lopulta kuluvatkin. Jos kaikki kertisvaipat pitäisi säilyttää omalla etupihalla, kunnes lapsi on kolme vuotta, niin voisi tämä kestoilu maistua useammille. Käytimme mekin kertiksiä: helpottaahan se reissunpäällä, kun pesu ja likapyykin säilytys on vaikeampaa. Ihmetyttää silti, miksi ihmislapsi oppii kuivaksi niin hitaasti? Onko syy yhteiskunnallinen vai biologinen? Vastausta etsiessä käyttäkäämme kestovaippoja :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti