perjantai 10. kesäkuuta 2016

Synttärilahjaksi hameet trikoosta ja puuvillasta

Lukuisten synttärijuhlien maassa, on kiva viedä lahjaksi itsetehty vaate. Leluja löytyy kaikilta, mutta kenelläkään ei ole taatusti samanlaista hametta :-)

Tämä pallotrikoohame meni 6-vuotiaalle päiväkotiystävälle.


Ohje on Ottobresta. Rypytyksen hoidin rypytysjalalla: joka kuudes tikki teki vekin ja pistonpituus oli 3.0. Käytettävä pistonpituus riippuu tietysti kaitaleen pituudesta ja montako prosenttia sitä rypytetään. Ihanaa matematiikkaa! Koetilkun mukaan vain lasketaan paljonko 20 cm kangasta kutistui kyseisillä säädöillä (siksi 20 cm eikä 10, että saa virhemarginaalia vähän pienemmäksi). Uusiksi niin kauan, että lasku suurinpiirtein täsmää. Mieluummin hitusen pidempi rypytetty kaitale kuin vyötärökaitale. Helppoa mallia muokkasin kankaan mukaan eli käytin framillonia rypytettyjen kaitaleiden tukena. Framillon yleensä estää ompeleen ratkeamisen joustavissa kankaissa. Ohjeessa pyydettiin tukemaan yläosan saumanvara, mutta en viitsinyt leikata tukikankaasta pitkää suikaletta. Eikä minulla ole mitään valmista tukinauhaa hankittuna. Toivotaan, että sauma kestää näin.

Yksityiskohtana kiristysnauha kuminauhan lisäksi: saa hoikka tyttökin hameen pysymään paikallaan. Vyötärön ympäryksen tiesin etukäteen, niin se helpotti kuminauhan pituuden arvaamisessa.


Helmapäärmeet ompelin kaksoisneulalla, koska näihin saumoihin ei kohdistu samanlaista venytystä kuin paidan helmaan. Tarpeeksi leveä käänne estää myös trikoon rullautumisen.

Toinen hame meni 7-vuotiaalle tytölle. Tein sen puuvillakankaasta samalla ohjeella, mutta jätin kiristysnarun pois.


Rypytyksen hoidin rypytyslangalla: meni se niinkin, mutta koska kappaleet olivat hieman eri mittaiset kuin ylemmässä hameessa, en laskenut ja kokeillut uusia piston pituuksia. Pikkuisena yksityiskohtana metallinen sydänkoriste "made with love".


Toivottavasti kelpaa tanssahdella :-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti