perjantai 28. maaliskuuta 2014

Linnakakku prinsessoille ja ritareille

Jäätelölinnakakun sorruttua piti aloittaa jälleenrakennus. Koska nyt kumminkin itse tykkään juhlissa enemmän täytekakuista kuin jäätelökakuista, niin seuraava yritys tapahtui lämpimämmällä kakulla eli marsipaanikuorrutteisella täytekakulla. Tyttömme täyttävät vuosia vajaan kuukauden sisällä ja sukulaiset ja kummit kutsuttiin yhteisiin 6- ja 3-vuotisjuhliin.



Aloitin koristeista, jotka kuitenkin viimeistelevät sen tavallisen pyöreän tai kulmikkaan kakun. Youtube tuli avuksi ja sieltä löysin linnojen rakennusohjeita. Linnaan kuuluu tietenkin torni ja meillä tietysti Tähkäpään tornia apinoiva rakennelma. Toiset leipurit tekivät tornitkin kakusta, mutta sen verran on tullut muotokakkuja tehtyä, että koen sen vähän liian työlääksi (koska hyvä kakkupohja on kuohkea ja vähän kostea, osiin leikattu ja välissä täytettä, niin ei se silloin ole paras materiaali askarteluun). Toinen vaihtoehto on päällystää pahvirullia sokeritaikinalla tai marsipaanilla --> syötävän materiaalin väärinkäyttöä. Miksei sitten yhtä hyvin nosta kakun oheen legolinnaa tai muovitornia?

Löysin kuitenkin "syötävän stryroxin" eli Rice Krispy Treatsit. Voi ja vaahtokarkit sulatetaan miedolla lämmöllä vaikka mikroaaltouunissa ja riisimurot sekoitetaan joukkoon. Tämä massa sitten laitetaan vuokaan tai muotteihin ja annetetaan hieman asettua. Valmiit palat voi päällystää esim. sokerikreemillä ja marsipaanilla.

Käyttämäni ohje oli täältä eli Pionilaaksosta. Maku on tosi karkki ja täysin päinvastaista ravintosisällöltään kuin normaali hyvä ruoka. Mutta hei, kerran täällä vaan eletään ja tosi harvoin voi viettää synttäreitä, joissa on linnakakku! Muottina käytin metallista muffinivuokaa ja silikonista runebergintorttuvuokaa, joka on muuten koko vuoden ihan alikäytössä.


Massa painellaan voilla voidelluin sormin ja lusikan avulla tiiviiksi voideltuihin muotteihin. Myös erilaisten hahmojen muotoilu vapaalla kädellä saattaisi onnistua, mutta hieman irtonainen, joskin tahmea massa on hyvä tiivistää, jos sitä käyttää kakunteossa.


Massan saa irti silikonivuoista painamalla. Metallivuoasta lähti kevyesti painamalla ja pyöräyttämällä massan päältä.


Painoin karkkitikkaritikun (grillivartaat kävisivät myös) kahden tornipalan läpi ja hiukan tasoittelin liitoskohtaa sormilla painamalla. Sokeri-voikreemin levittelin päälle.


Marsipaanin kaulitsin ja tein veitsellä tiilikuviota. Sitten vain rullasin marsipaanin tornin päälle. Ylimääräisen marsipaanin leikkasin pois ja laitoin reunat hiukan päällekkäin ja painelin kevyesti marsipaanityökalulla marsipaanit toisiinsa kiinni. Yläreunan tasoittelin sormella sileäksi.


Muffinivuokatornipalat päällystin sokerikreemillä päältä ja reunoilta (yhteensä kreemiä torneihin ja kakkuihin meni tupla-annos eli 250 g voita ja tomusokeria n.500 g). Marsipaanista otin pyöreän palan päälle ja reunoille pitkulaiset palat. Sitten asettelin palan keskelle ja painoin tikkuun kiinni. Matalan tornin tikkua en katkaissut sopivan mittaiseksi, sillä tikku painettiin alla olevaan kakkuun kiinni. Tuli aikas tukeva rakennelma! Pieni muhkuraisuus olisi jopa toivottavaa tällaisissa kivitornissa, mutta oikein sileän lopputuloksen saa jättämällä marsipaanin paksuksi (3-4 mm).


Matalan neliön muotoisen kakun tein kääretortun tapaan, mutta sienikakkupohjalla (valmis kakku 22x22 cm). Pyöreä on myös sienikakkupohja 15 cm vuokaan tehtynä. (Resepti Cakeaway.fi.)

3 munan sienikakkupohja:

1,65 dl vehnäjauhoja
0,3 dl perunajauhoja
0,6 tl leivinjauhetta
3 kananmunaa
1,05 dl sokeria
0,6 dl kiehuvaa vettä

Sokeri ja munat vaahdotetaan huolellisesti. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään ja lisätään käännellen taikinaan. Paistetaan joko levynä uunipellillä tai voidellussa ja korppujauhotetussa vuoassa. Tulee ihanan pehmeä, mutta silti "sitkeä" kakku. Pelkillä vehnäjauhoilla pehmeys vähän kärsii, mutta kakku ei painu kasaan niin paljon kosteiden täytteiden alla.

Alimmaisessa kerroksessa on täytteenä suklaamousse (resepti Keksihylly: maitosuklaajuustokakku, mutta jätin sokerin pois):

200 g laktoositonta maitosuklaata
2 dl kuohukermaa
200 g Philadelphia Laktoositonta Tuorejuustoa
1 rkl vaniljasokeria

Suklaa sulatetaan vesihauteessa tai mikroaaltouunissa varovasti. Kerma vatkataan ja lisätään huoneenlämmössä 15 min pehmennyt tuorejuusto. Vaahtoon lisätään vaniljasokeri ja sula hieman jäähtynyt suklaa koko ajan vatkaten.

Toisessa ja kolmannessa kerroksessa oli mustikkamoussea. (Resepti Arla-Ingman: Brownie-mustikkakakku.) Tässä on nyt koko ohje, mutta puolikas (ainakin) riittää tuollaisen pikkukakun kahteen väliin.

6 liivatelehteä
250 g mustikoita (pakaste)
3 kananmunan keltuaista
1 dl tomusokeria
2 dl kermaviiliä
3 dl vispikermaa

Liota liivatelehtiä 5 min kylmässä vedessä. Soseuta mustikat hienoksi soseeksi. (Käytin isoa tehosekoitinta ja jäiset mustikat vain jämähtivät pohjaan. Odottelin, että vähän sulaisivat ja jatkoin vasta sitten hienonnusta. Lisäsin tehosekoittimeen myös kermaviilin, että seosta olisi ollut enemmän ja hienonnus olisi toiminut paremmin.) Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri vaahdoksi. Lisää mustikat ja kuumaan vesitilkkaan liotetut liivatteet. Sekoita kermaviili joukkoon, jos et vielä sekoittanut sitä missään muussa vaiheessa. Lisää vaahdoksi vatkattu kerma. Laita odottelemaan jääkaappiin. Täytekakun väliin tarkoitetun moussen voi alkujähmettää jääkaapissa. Samalla näkee tuliko liivatetta tarpeeksi ja tarvittaessa sitä voi lisätä, jos seos ei ala hyytyä. Hieman löysä mousse pysyy kakun välissä, kun kakkulevyn reunoille pursottaa ensin sokeri-voikreemiesteen. Jotain hapokkuutta mousse olisi ehkä kaivannut, sillä maku oli kakun välissä vähän pliisu. Yksinään tämä mousse kävisi vaikka jälkiruuasta tuoreilla mustikoilla höystettynä.



Sitten kakku sai odotella jääkaapissa hetken ja vatkailin pikeerin koristelua varten. Pursotin torneihin ikkunoita ja köynnöstä ja kiinnitin etukäteen leivotut sokerimassa+marsipaanikukat samalla. Kakun reunaan painoin vohvelirullia, joita jäi yli jäätelökakusta. Sitten vain jääkaappiin odottamaan seuraavan päivän juhlia.



Pöytään nostettaessa asetin suklaalla päällystetyt jäätelövohvelit paikoilleen ja kolme kynttilää 3-vuotiaalle. Ensimmäinen puhallus meni nappiin, mutta kuvaajat eivät ehtineet mukaan. Toista puhalluskertaa piti sitten vähän ujostella...

Kuusivuotias olikin jo ihan konkari puhaltelussa. Tähkäpää pääsi mittasuhteista huolimatta kakun päälle. Lego Tähkäpää olisi ollut sopivamman kokoinen, mutta oli tapansa mukaan jossain karkuteillä...


Ylläolevasta kuvasta voi jotenkin nähdä kakun rakenteen sisäpuolelta. Tornejakin maistettiin, mutta taisivat aikuiseen makuun olla liian makeaa. Yhteensä 6 munan kakut riittivät hyvin 22 juhlijalle (lapsia n. 23%) ja vielä jäi kotiväelle syötävää ja torneja muutamaksi päiväksi... Meillä oli kyllä ensin lounasruokaa eli pelkkään kahvipöytään kutsuttaessa kananmunamäärää voisi kasvattaa ainakin kahdeksaan. Käytännössä voi tehdä tornit ja ylemmän kakun samankokoisina, mutta alalevyn vaikka koko tarjottimen kokoisena.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti