sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Taatelikakun parempi asu

Oikein hyvää ensimmäistä adventtia!

Meidän jouluperinteeseemme kuuluu taatelikakku ja teemme aina yhden kakun pakastimeen odottamaan joulua. Maku nimittäin paranee, kun kakku saa levätä jonkin aikaa.



Tänä vuonna tein kaksi kakkua yhdestä annoksesta, sillä halusin viedä myyjäisiin vähän pienemmät kakut. (Ei makeaa mahantäydeltä tekee monista isoista vuoista epäkäytännöllisiä...) Testasin samalla uutta silikonivuokaani, joka on noin litran vetoinen. Toisen puolikkaan taikinasta laitoin vanhaan silikoniseen linnakakkumuottiini. Molemmat vuoat jäivät vähän vajaiksi tällä annoksella, mutta mielestäni kakuista tuli silti tarpeeksi suuria, noin 600 grammaisia molemmat.


Resepti oli tällainen:

250 g kivettömiä taateleita
3 dl vettä
2 dl sokeria
200 g voita (laktoositon)
2 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
3,5 dl vehnäjauhoja

45 ml brandyä

Keitä pilkottuja taateleita (poista vielä kivet, jos niitä löytyy) ja vettä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia tai kunnes taatelit ovat pehmenneet. Lisää voi pieninä paloina lämpimään massaan. Soseuta sauvasekoittimella taatelit hienoksi (tämä tekee kakun rakenteesta erittäin pehmeän ja suussasulavan). Lisää sokeri. Kun massa on jäähtynyt tarpeeksi, lisää kananmunat ja vatkaa hyvin. Lisää sitten kuivat aineet, joihin on sekoitettu mausteet ja apuaineet. Lisää lopuksi halutessasi brandyä tai vaikka appelsiinimehua. Kumoa taikina kahteen pieneen vuokaan tai yhteen isoon (2 litra). Silikonivuoat olen aina voidellut voilla, mutten ole korppujauhottanut. Painavan teflonvuoan voitelen ja korppujauhotan. Paista uunissa 155-asteessa 45-60 minuuttia vuokasi koosta riippuen (tavallinen uuni 175-astetta). Valmis kakku lähinnä tuoksuu hieman brandylle, ei juuri maistu. Mutta jos vertaa brandyllistä ja tavallista versiota, niin eron ehkä huomaa.

Koristele kakku täysin jäähtyneenä tomusokeri-vesikuorrutuksella ja pehmeillä sokerihelmillä. Pikeeri (tomusokeri-valkuainen-sitruunamehu) ei käy kakun kuorruttamiseen, sillä se jotenkin kostuu eikä kovetu, kuten piparien päällä. Pakastimeen kakku kannattaa laittaa ilman koristeluja ja koristella vasta sulamisen jälkeen.


Mehevää joulunodotusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti