maanantai 20. toukokuuta 2013

Äitienpäivän kermainen kakku appelsiinivivahteella

Erinäisistä syistä johtuen, täytin ja koristelin äitienpäiväkakun itse. Pohjan tekivät mies ja tytöt ja se onnistuikin tosi hyvin (kokeilivat gluteenitonta pohjaa, jossa jauhoina oli perunajauhoja ja mantelijauhetta). Ja keväästä johtuen tämäkin kakkupostaus tulee toivottoman myöhään, mutta tuo ilma tuolla ulkona yksinkertaisesti vaatii tekemään puutarhatöitä (kurkista toiseen blogiini: talojatarha.blogspot.fi)!



Täytettä varten keittelin appelsiinicurdin (tahna kai olisi suomalainen nimi: kumpikaan nimitys ei tee oikeutta järkyttävän ihanalle tuotteelle.) Reseptin otin Dansukkerin sivuilta, vaikka aika monta "aitoa ja amerikkalaista" tuli kahlattua läpi. Kannattaa myös kokeilla appelsiinicurdia vaniljajäätelön kanssa ja vaikka vielä suklaakastiketta lisäksi.

1 appelsiini
½ sitruunaa
6 dl Dansukker Tomusokeria
3 kananmunaa
125 g voita tai margariinia

Raasta pestyn appelsiinin kuori ohuesti. Halkaise hedelmät ja purista puolikkaista mehut. Kaada mehut, yhteensä 1 ½ dl, kattilaan, lisää tomusokeri ja munat ja sekoita aineet hyvin. Keitä miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes seos on kiisselimäistä ja kiehuu tasaisesti poreillen. Jäähdytä hetki ja sekoita paloiteltu voi joukkoon. Purkita (tulee aika iso purkillinen). Säilyy jääkaapissa 2–3 viikkoa.

Curdin (1 dl) sekoitin kermavaahtoon ja rahkaan (laktoositon rasvaton). Seassa saattoi olla muutakin, mutta nyt kostautuu kevään kiireet, sillä en kirjoittanut täytettä muistiin. Ei kai se muuten haittaisi, mutta osittain kakku oli samalla testikakku siskoni valmistujaisiin. Muutaman vadelman painoin täytteeseen mukaan, mutta niitä pitäisi olla reilummin.

Toinen täyte oli päärynää raastettuna ja kermavaahtoa, mutta se ei oikein maistunut. Lapsistakin se oli outoa. Suutuntuma pitää kakussa myös olla miellyttävä, eikä raaste oikein toimi.

Kakun päällä oli kermaa ja rasvatonta rahkaa ripaus. Tietysti sokeria sopivasti. Koristeet olivat vanhaa tekoa ja lisäksi heittelin vähän vaaleanpunaista kimalleraetta reunoille.

Rasvattomaan laktoosittomaan rahkaan tykästyin kyllä: jotenkin pehmeämpi ja miedompi kuin tavallinen. Mutta testikakkua ajatellen vain appelsiinitäyte vadelmineen oli jotenkin hyväksyttävä: siitäkin haluan ehkä moussemaisemman. Liivatetta ehkä pitää laittaa koossapysymistä ajatellen, kun kakkuun tulee marsipaanipäällys ja useampia kerroksia. Koristeet pitääkin pian laittaa alulle, sillä kosteusprosentti sisällä alkaa taas nousta, mikä pidentää kuivumisaikaa.

Ihan kivaa on myös, jos äiti saa tehdä äitienpäivänä sitä mistä pitää eli kakkuja ;-)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti