sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Omenankukkakakku

Siskoni valmistujaisiin tein omenankukilla (sokerimassasta ja marsipaanista) koristellun kakun. Väritoiveena oli valkoista ja vihreää eli perinteisen prinsessakakun värit. Myös täytteissä päädyin "prinsessamaiseen" eli keittelin vaniljakiisselin täytteeksi. Omenan sijaan tuli kakku raikastettua appelsiinilla.
Pohjaksi leivoin 6 munan ja 3 munan sienikakkupohjat Valion sivuilta napatulla ohjeella. Pohjan kostutin vastapuristetulla ja siilatulla appelsiinimehulla (joukossa tilkka Cointreau-likööriä kuumennettuna), jonka jälkeen levitin appelsiinitahnaa (curd). Sitten pursotin sokeri-voikreemiä 4 mm tyllalla kakun reunalle estämään täytteiden valumisen ulos. Tylla oli hiukan pieni, mutta sillä pystyi toki toisenkin kerran pursottamaan. Aiemmin olen käyttänyt jopa 10 mm tyllaa, jolloin sokeri-voikreemiä menee kakkuun paljon! Sitten levitin vanilja-rahkakiisseliä (Kotilieden iso leivontakirja: Prinsessakakku s. 98), johon painoin metsävadelmia hiukan kohmeisina. Näin kokosin molemmat kakut. Sitten päällystin ne sokeri-voikreemillä (Kinuskikissan ohje 1,75-kertaisena) ja laitoin jääkaappiin.

Marsipaanin (750 g) värjäsin vihreäksi pastaväreillä ja kaulitsin aika ohueksi, ehkä 1,5-2 mm. Koska kakkua piti kuljettaa autossa lähes pari tuntia, marsipaani olisi voinut olla hiukan paksumpi. Se olisi tukenut kakkua paremmin. Kakun pinta myös tuli kiiltäväksi yön aikana eli jostain kosteutta pääsi marsipaaniin. Paksumpi kerros marsipaania olisi siis voinut auttaa tässäkin. Ennen marsipaanin levitystä sipaisin vielä joka puolelle sokerikreemiä, jotta marsipaani tarttui kunnolla kiinni.

Kakun koristelin vasta perillä. Kiinnitin lehdet ja kukat pikeerillä. Vieraita oli lopulta noin 20 ja kakku oli aivan liian suuri (varauduin jopa 30 vieraaseen). Pelkkä 6 munan kakku olisi riittänyt. Eli perinteinen mitoitus kakkupohjaa leipoessa (1 muna kolmelle henkilölle) kannattaa unohtaa marsipaanikakkujen kohdalla. Mutta ainahan sitä pelkää, että jos kakku loppuukin kesken. Pitäisi vaan uskoa, että ihmisten maku muuttuu ja todella makeaa ei syödä niin paljon kuin ennen.

Jätin kolmen munan kakusta yhden kerroksen käyttämättä (vuoan halkaisija oli 15 cm) ja otin kerroksesta pyöreällä muotilla kolme palaa. Täytin tämän pikkukakun samoin kuin isommat. Näin pienissä kakuissa täytteitä pitää käyttää maltillisesti, että saa pintaan vielä levitettyä kreemin. En kuitenkaan nostanut tätä enää kolmanneksi kerrokseksi, sillä se oli mittasuhteiltaan vähän liian korkea.Ohessa vielä reseptit 6 munan kakkuun. Kuvan kakkuun tein nämä siis 1,5-kertaisina, mutta sokerikreemia 1,75-kertaisena. Kiisseliä jäi vielä ylikin ja aiemmin keittelemääni appelsiinicurdiä myös (kuluikohan sitä 1,5-2 dl).

Pohja:
6 kananmunaa
3 dl sokeria
1,5 dl kiehuvan kuumaa vettä
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Kostutus:
1,5 dl vastapuristettua ja siilattua appelsiinimehua
0,5 dl kiehautettua Cointreau-likööriä

Appelsiinicurd (Dansukker):
1 appelsiini
puolikas sitruuna
6 dl tomusokeria
3 kananmunaa
125 g voita

Kiisseli:
3 dl kermamaitoa
2 keltuaista
2 rkl perunajauhoja
0,5 dl sokeria (vähemmänkin riittää)
1 rkl vaniljasokeria
200 g Valion pehmeää rasvatonta maitorahkaa

kotimaisia vadelmia noin 5 dl

Kreemi (Kinuskikissa):
125 g voita tai margariinia
250 g tomusokeria
0,5 tl vaniljasokeria
1 rkl klmää vettä

Kakkua kiiteltiin raikkaaksi: ei ollenkaan niin makeaksi kuin miltä näyttää ;-) Juhlien tiimellyksessä en enää muistanut kuvata täytteitä, mutta lisään vielä kuvan kakkupalasta, kunhan siskoni muistaa sen ottaa ja lähettää minulle.

Tässä nyt näkyvät kakun täytteet:Ei kommentteja:

Lähetä kommentti