perjantai 23. tammikuuta 2015

Ruususen marjapiiras

Nuorempi tytöistä (3 v.) otti tänään perjantaina reippaasti esiliinan ja huivin kaapista ja sanoi: "Nyt leivotaan!" Allekirjoittanut vähän ihmetteli, että jahas, mitä me nyt muka leivottaisiin. (Ja lounaskin oli vielä syömättä.) "No sitä piirakkaa!", neiti ilmoitti. Vieläkin ihmettelin ja lämmittelin lounasta. Sitten kun huutelin syömään, niin tyttö lopulta tuli kirjaa kantaen. "No tätä Ruususen piirakkaa." Aha, juu sitä. Satukirjassa on muutama prinsessan resepti tarinoiden lisäksi ja olin jo tiistaina sanonut, että voisinkin huomenna tehdä piirasta sillä välin, kun lapset olivat hoidossa. No enhän minä muistanut, töitäkin oli...

Tässä nyt piiras vähän muunneltuna.


Piirakkapohjaan:

125 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
(1 kananmuna)

Ohjeen mukaan huoneenlämpöiseen voihin nypitään jauhot ja sokeri, mutta koska leipominen tuli niin yllättäen, laitoin jääkaappikylmän voin, jauhot ja sokerin monitoimikoneeseen ja ajoin seoksen muruksi. Seos näytti niin kovin muruiselta (=kuivalta), että lisäsin yhden kananmunan ja pyöräytin vielä koneessa taikinaksi. Esipaista pohjaa uunissa puolikypsäksi tai vähän kauemminkin. (Minun uunini 170-astetta noin 15 min.)

Täytteeseen:

1,5 dl vaniljakastikejauhetta
4,5 dl maitoa
5 dl marjoja (meillä mustikoita ja mansikoita pakastimesta)
2-3 tl perunajauhoja
sokeria

Tee vaniljakastikeaineesta (Sallinen) ohjeen mukaan kiisseli: käytä nesteenä maitoa. Ei haittaa vaikka kiisselin päiväys olisi jo mennyt, tässä versiossa ei maistunut yhtään vanhalle :-) Voit myös tehdä itse vaniljakastikkeen kermasta, maidosta, vaniljasokerista, perunajauhoista ja keltuaisista. Sekoita hieman sulaneisiin pakastemarjoihin perunajauhot. Kaada sitten esipaistetun pohjan päälle ensin kiisseli ja levitä sitten marjat tasaisesti. Paista vielä 15-20 minuttia uunistasi riippuen.


Alkuperäisessä ohjeessa vaniljakastike ja marjat eivät mene uuniin (pohja siis paistetaan kokonaan kypsäksi), mutta meidän piiras meni. Söimme piirakkaa vielä lämpimänä aikamoiset palaset. Pohja jäi vähän huonosti paistuneeksi, muttei nyt raakakaan ollut. Ehkä pidempi esipaisto ensi kerralla. Herkullista ja melko vähäsokerista!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti