lauantai 23. maaliskuuta 2013

Kirjontakone testissä: pyyhkeet

Hankin Husqvarna Viking Designer Topaz30 -merkkisen kirjontakoneen ja viime viikot ovat kuluneet siihen tutustuessa. Toki Topaz on ompelukoneena loistava, mutta kirjontatoiminto on avannut minulle ihan uuden maailman! 

Ensin perehdyin pikaisesti lankoihin. Kirjontaan on ihan omat lankansa: tavallinen ompelulanka menee solmuun, kokeilin. Solmut taas aiheuttavat lankojen katkeilua ja vaikeuttavat ompeleen kohdistusta. Esim. leppäkertun pilkku voi tulla pari millimetriä sivumpaan kuin oli tarkoitus. Puolassakin käytetään mieluiten mahdollisimman ohutta lankaa ja tähän tarkoitukseen on ihan kertakäyttöpuolia. Niissä on hyvin puolattuna paljon lankaa, mutta tiheitä vaihtoja rulla ei kestä, kokeilin. Eli on hyvä kirjoa mahdollisimman paljon yhteen menoon ja sitten vaihtaa välillä ompelupuolelle ja tavallisiin lankoihin ja vaikka päärmätä kaikki kirjomansa liinat ja pyyhkeet. (Tai pitää vanhakin ompelukone ompeluvalmiina...)

Lankoja on pääasiassa rayonia ja polyesteriä, mutta myös puuvillaa ja metallilankoja. Etenkin metallilangat vaativat isompisilmäisen neulan eli kirjomiseen on myös kirjontaneulat (embroidery) erikseen (kokoja 75 ja 90 ainakin). Rayon on hyvin kiiltävää ja sopii tuotteisiin, jotka eivät joudu suureen kulutukseen tai useisiin pesuihin. (Jos oikein ymmärsin.) Polyester kestää useampia pesuja ja myös kuumempaa pesua. Mutta valitsin polyesterilangat lähinnä siksi, ettei kuvat nyppyynny esim. t-paidoissa. Voihan olla, että myös rayon toimii ihan yhtä hyvin t-paidoissa, mutta pikaisella googlaamisella sain tämän käsityksen. Suomalaisista sivuista tutustuin Käspaikan konekirjontasivuihin ja pariin kirjonta-aiheiseen blogiin.

Ensimmäisen pyyhetestauksen tein vanhoille froteisille käsipyyhkeille (Hemtexiltä), jotka ovat tosi paksua laatua. Pesut ja kuivausrumpu ovat varmaan osan muhkeudesta hävittäneet, mutta en tätä laatua tavallisella ompelukoneella edes lähtisi ompelemaan. Siksi tuntui hyvältä aloittaa "mahdottomasta tehtävästä". Kokeilin laittaa kirjontakehykseen pelkän tukikankaan (irtirevittävä) ja Prymin suihkeliimalla kiinnitin pyyhkeen kehyksen päälle. Pyyhkeen päälle tuli vielä Solvykalvo, joka lopuksi revitään irti ja jäänteet poistetaan vedellä (esim. suihkepullolla).Testasin kahta tapaa: ensin jätin Solvyn irtonaisena froteen päälle ja toisella kerralla suihkautin liimaa ja Solvy pysyi paikallaan vähän paremmin. Lopputulos näkyy alla.
Alemmassa pyyhkeessä kuvio on heikompi.

Tässä liimasin Solvyn suihkeliimalla pyhkeen päälle.

Tässä Solvykalvo oli irtonaisena pyyhkeen päällä ja vain aluksi pidin sitä hieman paikallaan.
Valittu fontti olisi saanut olla suurempi ja viiva leveämpi. Pelkkään kudottuun sileään puuvillaan fontti toimisi varmasti paremmin, mutta nyt se upposi liian syvälle. Harkitsin jo Solvyn laittamista kaksinkerroin tai paksumman laadun hankkimista, mutta helpommin voi valita uuden fontin. Voi myös olla, että alempana olevassa pyyhkeessä frotee pääsi liikkumaan: aina jos pohjakangas liikkuu, ei voi odottaa hyvää tulosta.

Tässä toinen testaus kaapista löytyneellä pyyhkeellä. HomeLine-merkkinen 100% puuvillapyyhe on keskipaksua froteeta ja moneen kertaan pestyä ja kuivausrummussa käynyttä.
Nyt pingotin pyyhkeen tukikankaineen (irtirevittävä) kehään ja päälle suihkautin Prymin liimasuihketta, jolla liimasin Solvy-kalvon kiinni.

Kirjaimet erottuvat paremmin, osin myös taustasta poikkeavan värinsä takia.
Taustapuolella näkyy nyt valkoinen puolalanka, kun en ole mustaa vielä hankkinut. Mutta ihan siisti sekin, eikö?
 
Vohvelikangastakin (100% puuvilla Eurokankaasta) kaapista löytyi, joten sitäkin piti testata epätasaisuutensa vuoksi. Kirjonnassa on helppoa kirjoa pelkkää puuvillaa (pöytäliina, lakana tms.), mutta haastetta tuovat erilaiset epätasaiset, paksut ja venyvät materiaalit. Tässäkin pohjalla oli irtirevittävä tukikangas ja se kankaan kera kehyksessä. Päälle Solvy liimasuihkeella. Lopuksi kastelin pyyhkeen ihan raanan alla niin kuumalla kuin vettä tuli. Ensimmäinen pyyhe kutistui melkein 3% pelkässä kuumavesikastelussa. Katsotaan tilannetta sitten uudelleen pesujen myötä.

Ensimmäinen pyyhe kasteltiin kirjonnan jälkeen kokonaan. Hieman kutistumista nähtävissä.

Tämä kirjonta on vielä kokonaan kastelematta.

Ihmeen tarkasti kone tekee kirjonnan epätasaisellekin, kun on oikeat tukimateriaalit.
Vohvelikangas on käytössä vähän kovaa eikä kirjotut kohdat ole yhtään pehmeämpiä, päinvastoin. Mutta ihanaa mökkisaunafiilistä koristeelliset kuviot tuovat. Nämä pyyhkeet ovat vähän hassun kokoisia 1x1 metriä, mutta kai niillekin käyttöä löytyy. Meillä ne voivat riittää saunapyyhkeinä, kun kuitenkin tytöt pukevat heti kylpytakit ylleen.

2 kommenttia:

  1. Tää haluis niinku joskus kokeilla tota konetta :p

    VastaaPoista
  2. Joo tervetuloo vaan testaamaan! :) Mietit vaan ensin mihin kankaaseen haluat kuvan ja sit istut tietokoneella valitsemassa kuvaa, noin 3 tuntia... Kirjontahommahan menee aika pikaisesti, vaikeaa ja hitaampaa on päättää kuva-aihe tai tekstin muoto ja väri.

    VastaaPoista