torstai 21. maaliskuuta 2013

Aurinkoiset sitruunarahkapullat

Sukulaiset ja kummit tulevat juhlistamaan tyttöjemme keväisiä syntymäpäiviä viikonloppuna ja tarjottavaksi tulee mm. pullaa. Lähestyvän pääsiäisen kunniaksi täytteessä on rahkaa mukana. Lisäksi pullat ovat sitruunaisia ja jälleen Kinuskikissalta kopioituja täytteen osalta.


Taikinan tein Hesarin korvapuustitaikinan ohjeella, johon tykästyin viime syksynä. Nyt käytin jauhoja vain 1070 g  (16,5 dl) ja puolisen desiä leipomisessa. Kananmuniakin laitoin vain 2 kpl, jolloin niiden painoksi tulee noin 110-120 g. (Kannattaa vaikka vispata kolmannen munan rakenne rikki ja käyttää siitä osa taikinaan ja loput voiteluun. Minulla ainakin voitelusta jää aina ylitse kananmunaa, joten siitä voisi hyvin käyttää osan taikinaan.) Tästä määrästä tulee reilu 2 kiloa pullataikinaa. Minulla tuli 51 valmista pullaa ja yhden taikinapalan koko oli n. 42 grammaa.

Pullataikina (korvapuusteille):
5 dl kevytmaitoa kylmänä
1 pkt tuorehiivaa
200 g sokeria
150 g kananmunia (2-3 kpl)
10 g kardemummaa (vajaa 2 rkl)
1250 g puolikarkeita vehnäjauhoja (n. 19 dl)
250 g huoneenlämpöistä voita
10 g suolaa (n. 1,5 t)

Kylmään tai haaleaan maitoon lisätään hiiva, sokeri, kardemumma ja kananmunat. Melkein kaikki jauhot (900 g) lisätään ja vaivataan koneella 5 minuuttia. Pehmeä rasva, suola ja jauhoja lisätään ja vaivataan kunnes irtoaa kulhon reunoista. Käsin voi vielä vaivat loput, jotta tietää varmasti tuliko jauhoja riittävästi ja onko sitko hyvä. Taikinan annetaan kohota jääkaapissa kelmulla peitettynä puoli tuntia. (Minulla oli melkein tunnin, kun piti ruokaakin välillä laittaa.)

Leivotaan pikkupulliksi tai korvapuusteiksi. Annoin kohota jälleen puolisen tuntia ja sitten painoin täytettä varten kolon, voitelin kananmunalla (vähän huolimattomasti) ja pursotin täytteen. Täytteelle jätin vähän leviämisvaraa. Paistoin kiertoilmalla 155 asteessa 20-22 minuuttia. Korkeareunainen pelti jätti yhden pellillisen aika kalpeiksi, mutta näihin tulee päälle ehkä vielä sokerivesikoristelu juhlapäivänä.


Täyte:
200 g voita
2 ps sitruunakiisseliaineksia (Blå Band)
1 dl sokeria
1,5 rkl vaniljasokeria
400 g laktoositonta sitruunarahkaa
2 isoa munaa

Voi sulatetaan kattilassa ja siirretään pois levyltä. Sekoitetaan kiisseliainekset ja sokeri joukkoon vatkaten. Lisätään vaniljasokeri ja rahka, viimeisenä kananmunat. Kannattaa varata parin litran kattila, sillä voi roiskuu kiisseliaineita mukaan sekoittaessa. Täytettä jäi yli, mutta riippuu paljon minkä suuruisen kolon pulliin painaa. Nyt yksinäinen Nuutajärven hiihtopalkintolasini pääsi todelliseen hyötykäyttöön, sillä se oli juuri sopivan kokoinen 42 gramman pullaan :) Kartiolasin pohja olisi ollut aivan liian suuri ja kahvikuppien pohjat muuten huonon mallisia. Mihin muuhun täytettä voisi käyttää? Kananmunat ovat siinä kypsentämättöminä, että en sitä varmaan pikkuleivän tai whoopien väliin laittaisi.




Pyöreiden pikkupullien pyörittely ei minulta onnistu koskaan. Aina tulee ruma pinta. Pitääkö taikinan olla vähän löysempää, jotta pinta on kauniin sileä paiston jälkeen? Pitääkö voidella enemmän kananmunalla? Kohotinko liikaa/liian vähän? Noh, ei meillä edes syödää pullaa niin paljon, että ulkonäöllä olisi kamalasti väliä. Mutta silti! Koristellaan siis pinta vesi-tomusokerikuorrutteella :)

Mutta hyvänmakuisia pullia tuli! Ja sopivan pieniä, toivottavasti, että muutkin leivonnaiset maistuvat. Täytteen rahka ei muuten maistu juuri ollenkaan. Eli jos haluaa perinteisiä rahkapullia, niin tämä ei täytä sitä vajetta. Tuo sitruuna kyllä raikastaa pullaa kivasti.

Tässä pullat pakastuksen jälkeen ja keltaisella pikeerillä koristeltuina.

2 kommenttia:

  1. Näyttää herkullisilta! Huomiseen mennessä pitääkin paastota!

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Saat sitten maistaakin pullia monta!

    VastaaPoista