150 g pehmeitä luumuja3/4 dl konjakkia tai appelsiinitäysmehua TAI 215 g tuoreita luumuja kuorineen ja 10 g konjakkia100 g laktoositonta voita150 g taloussuklaata4 kananmunaa2 dl sokeria100 g mantelijauhetta2 rkl kaakaojauhetta (VanHouten)1 rkl perunajauhoja1 tl leivinjauhetta1 tl vanilliinisokeria
Tarjoiluun:kermaa tai vaniljajäätelöä.
Voitele irtopohjavuoan
(halkaisija 24 cm) reunat ja pohja voilla.
Jos käytät kuivattuja luumuja, paloittele ne ja pane ne
kattilaan. Kaada joukkoon konjakki tai mehu. Keitä luumuja kannen alla 5-10
minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella. Tai tuoreita käytettäessä: Soseuta luumut kuorineen (kivet
tietysti pois) bamixilla. Mausta konjakilla.
Sulata voi miedolla lämmöllä
kattilassa. Ota kattila pois liedeltä, lisää paloiteltu suklaa ja sekoita,
kunnes suklaa on sulanut.
Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja
sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
Yhdistä luumusose ja
suklaa-rasvaseos ensin keskenään ja kaada seos muna-sokerivaahdon joukkoon
varovasti sekoittaen. Sekoita mantelijauhe, kaakaojauhe, perunajauhot,
leivinjauhe ja vanilliinisokeri keskenään. Lisää kuivat aineet taikinaan.
Kaada seos vuokaan. Paista 175
asteessa uunin alaosassa noin 35 minuuttia. Tai minun AEG:ssä 160-asteessa
45-50 minuuttia. Irrota jäähtynyt kakku vuoasta ja siivilöi pinnalle
tomusokeria tai kaakaojauhetta.
Tarjoa mutakakku eli mudcake eli
kladdkaka haaleana tai kylmänä kermavaahdon tai vaniljajäätelön kanssa. Kakku
säilyy useita päiviä jääkaapissa, jos sitä ei syödä sitä ennen.
Kakku on gluteeniton, jos ei vuokaankaan käytä mitään korppujauhoja. Minulla tuosta silikonireunaisesta vuoasta kaikki irtoaa yleensä hyvin pelkän rasvan voimalla. Pohjana olevaan keraamiseen levyynkään ei mitään jämähdä kiinni. Jos haluaa kakun siirtää kokonaan tajoilualustalle, kannattaa vuokaan käyttää leivinpaperia.
Suutuntumaltaan aika tahmea kakku. Hiukan väkevä (käytin 70- ja 60-% suklaata). Luumut toivat happamuutta. Konjakki maistui ehkä rippusen verran. Vaikka pidin kakkua uunissa kauemmin kuin alkuperäisessä ohjeessa, niin kosteus oli sopiva. Kerman kanssa meni hyvin ja jäätelö olisi ollut ehkä vielä parempi. Perusmutakakkuun (tummasta kaakaojauheesta tehtynä) verrattuna enemmän kakkumaisempi (korkeampi, ehkä kuohkeampi), mutta ei niin herkullinen. Suosittelen silti, jos luumuja tuli vaikkapa oman pihan puista yllinkyllin :-)