Nämä suukkosuut löysin myös Kotilieden isosta leivontakirjasta. Netistäkin sama ohje varmasti löytyy. Taikinaa en saanut leivottua levyksi ja otettua siitä muotilla pikkuleipiä, mutta pistin kaiken pursotinpussiin ja tein kasoja, joita sitten vähän tasoittelin sormin.
Pikkuleipäpuoliskot siis tehdään samanlaisiksi ja sitten yläpuolien päälle pursotetaan marenkitaikina ennen uuniin laittoa. Marenkipuoliskot vähän levisivät isommaksi kuin alapuolet, joten ensi kerralla pitää tehdä pohjista vähän leveämpiä.
Täytteeksi kaupan lemon curdia ja hyviä tuli :) Maistuivat vähän macaroneilta, mutteivät olleet niin makeita. Kestävät pakastuksenkin mainiosti. Aika nopeita myös tehdä, varsinkin jos kaulimisen sijaan pursottelee ja taputtelee...
maanantai 5. elokuuta 2013
Euran rinkilät
Pullan leipominen ei inspiroinut hellepäivänä ja johonkin hiiva piti käyttää. Kokeilin sitten Euran rinkilöitä. Ohje löytyi Kotilieden isosta leivontakirjasta ja siihen tuli kermaa, hiivaa, vehnäjauhoja ja paljon voita. Hiivataikinaa kohottelin 40 minuuttia ja leivoin sitten puikuloita ja vanhempi tytöistä kieritteli ne Siro-sokerissa. Sitten muotoiltiin rinkiläksi ja nostettiin pellille.
Rinkilöiden pyörittelystä ei ollut mitään kokemusta ja taikina välillä katkesi. Ohjeessa ei ollut mainintaa pitääkö leivonnaisia kohottaa vielä pellillä ennen uuniin laittoa, joten ehkä viisi minuuttia lepäsivät pellillä ja sitten laitoin ne uuniin. Ihan kivan makuisia tuli!
Vähällä vaivalla paljon pikkuleipätaikinaa :) |
perjantai 19. heinäkuuta 2013
Keijumekko tytölle
Löysin kaupasta kivaa puuvillaista keijukangasta, josta ajattelin ommella tytöille topit. Kotona sitten katselin sitä uudelleen ja totesin, ettei taida toimia toppina. Jotenkin levoton tulisi. No 5-vuotias on toivonut erilaisia rooliasuja jo pidemmän aikaa ja päätin sitten ommella nopeasti keijuasun. Ohjeetkin löytyivät kirjaston lehdestä (Suuri käsityö 4/2011) ja hame ja toppi noin kokoa 116. Alunperin kyllä ajattelin jättää keijukankaan rauhaan, mutta en sitten löytänyt varastoistani muutakaan sopivaa puuvillakangasta riittävää määrää. Näin keijumekko tehtiin keijukankaasta :)
Tyllihameesta tuli hurjan paljon pidempi kuin ohjeenmukainen, koska lisäsin vyötärölle puuvillakangaskaitaleen. Näin tyllin paksu rypytetty reuna ei ole aivan vyötäröllä, vaan laskee alemmas. (Prinsessoilla on pitkät hameet ja hametta ei missään nimessä saanut yhtään lyhentää, vaikka yritin sitä ehdottaa.) Tylli on Eurokankaan palalaarista ja aivan täydellistä rooliasuihin. Kangas oli myös helppo leikata suoraan pilkkujen mukaan ja hame oli ihan ennätysnopeaan valmis. (Minulle nopea valmistuminen voi tarkoittaa myös kolmea päivää, mutta tämä oli vajaassa tunnissa tehty!)
Toppiosa on ohutta puuvilla-elastaanitrikoota ja monikäyttöisyyden vuoksi tein siitä irrallisen. Menee vaikka syksyn jumppatunneilla. Reunat huolittelin foe-nauhalla, jota kestovaippojen teosta jäi ylimääräistä. Ohjeessa toppi neuvottiin ompelemaan kiinni puuvillaiseen "terälehtihelmaan", mutta laskosten myötä hameosasta tuli aika tyköistuva. Miten sen olisi saanut puettua päälle? Terälehtiosaan puolestaan ompelin vyötärökaitaleen, jätin sivusaumaan halkiota pukemista helpottamaan ja kiinnitys on tarralla.
Siivetkin ohjeeseen sisältyivät, mutta ne löytyivät kaupasta niin edullisesti, ettei olisi enää kannattanut itse tehdä. Sitä paitsi pikkusiskokin halusi omansa. Pikkusiskon keijuasuna nyt toimiikin vanha tyllihame. Kahtena ei kannata edes tehdä: rooliasut kun vaihtuvat niin nopeaan. Tähkäpäämekkoon on jo kankaita: mitenköhän käy käyttövaatteiden ompelun?
Osa keijuista on väärinpäin, mutta pala oli sen verran pieni, ettei vaihtoehtoja kaavan kääntelyyn juuri löytynyt. |
Tyllihameesta tuli hurjan paljon pidempi kuin ohjeenmukainen, koska lisäsin vyötärölle puuvillakangaskaitaleen. Näin tyllin paksu rypytetty reuna ei ole aivan vyötäröllä, vaan laskee alemmas. (Prinsessoilla on pitkät hameet ja hametta ei missään nimessä saanut yhtään lyhentää, vaikka yritin sitä ehdottaa.) Tylli on Eurokankaan palalaarista ja aivan täydellistä rooliasuihin. Kangas oli myös helppo leikata suoraan pilkkujen mukaan ja hame oli ihan ennätysnopeaan valmis. (Minulle nopea valmistuminen voi tarkoittaa myös kolmea päivää, mutta tämä oli vajaassa tunnissa tehty!)
Tällä keijulla on kengät, kun nurmikko oli niin märkä... |
Toppiosa on ohutta puuvilla-elastaanitrikoota ja monikäyttöisyyden vuoksi tein siitä irrallisen. Menee vaikka syksyn jumppatunneilla. Reunat huolittelin foe-nauhalla, jota kestovaippojen teosta jäi ylimääräistä. Ohjeessa toppi neuvottiin ompelemaan kiinni puuvillaiseen "terälehtihelmaan", mutta laskosten myötä hameosasta tuli aika tyköistuva. Miten sen olisi saanut puettua päälle? Terälehtiosaan puolestaan ompelin vyötärökaitaleen, jätin sivusaumaan halkiota pukemista helpottamaan ja kiinnitys on tarralla.
Siivetkin ohjeeseen sisältyivät, mutta ne löytyivät kaupasta niin edullisesti, ettei olisi enää kannattanut itse tehdä. Sitä paitsi pikkusiskokin halusi omansa. Pikkusiskon keijuasuna nyt toimiikin vanha tyllihame. Kahtena ei kannata edes tehdä: rooliasut kun vaihtuvat niin nopeaan. Tähkäpäämekkoon on jo kankaita: mitenköhän käy käyttövaatteiden ompelun?
maanantai 15. heinäkuuta 2013
Mutakakkumuffinit ja mansikka-minttusorbettia
Kesäiselle piknikille tein jälkiruuaksi mutakakkua: tällä kertaa muffinien muodossa (inspiraatio ja resepti Leila leipoo -ohjelmasta.) Paistoin muffineita aika paljon kauemmin kuin ohjeessa (20-25 minuuttia). Muffinit jäivät silti riittävän kosteiksi ja olivat helppoja kuljettaa. Muffinien kolo kuuluu täyttää kermalla tai vaikka sorbetilla, kuten me teimme. Ohje on ruotsiksi ja tekemisohjeet käänsin ja sovelsin omaan makuun sopiviksi.
2 st ekologiska ägg
2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
0.5 dl matolja
1 dl ljus sirap
2 dl vetemjöl
1 dl kakao av god kavlitet
1 tsk bakpulver
1 st nypa salt
100 g mörk kvalitetschoklad 70%
Munat ja sokeri vatkataan vaahdoksi. Suklaa ja voi sulatetaan mikrossa miedolla teholla. Öljyn ja siirapin voi lisätä näiden joukkoon sulatuksen jälkeen. Kuivat aineet sekoitetaan keskenään. Vaahtoon lisätään vähän jauhoja ja nestemäiset aineet sekä loput jauhot. Jaetaan paperivuokiin, jotka on aseteltu muffinipellille. Paistetaan meidän uunissa 165-asteessa 20 minuuttia. (Leilan reseptissä 175-asteessa 12 minuttia.) Silikonivuoissa kypsymisaika oli paljon lyhyempi.
Muffini ensin nousee uunissa hieman korkeammaksi ja sitten uunista oton jälkeen (tai paiston loppuvaiheessa) laskee kuopalle. Tikku jää kokeiltaessa tahmeaksi, muttei valuvan märäksi. |
Kesä on parasta jäätelöaikaa ja pakastinta on pitänyt tyhjentää viime vuoden marjoista ennen kuin uudet ovat mahtuneet. Mansikkasorbetti on oiva herkku. Lisäsin siihen oman yrttipenkin tuotosta eli minttua. Ohje suoraan Dansukkerilta. Tuosta määrästä tulee monen monta palloa ja se on niin makeaa, että riittää kyllä useammalle kuin 4-6 syöjälle. Mintut olen keitellyt ohjeen mukaan ja soseuttanut massaan mukaan. Mansikat ovat olleet lähes jäisiä, jolloin ne jäähdyttävät kuuman liemen ja jäätelökoneen ei tarvitse posottaa kuin puolisen tuntia. Valkuaisia olen käyttänyt 2-3, riippuen siitä paljonko niitä on jäänyt ylitse jäätelön valmistuksesta ;-)
1 dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
3 oksaa tuoretta minttua
1 dl vettä
1 ½ dl Dansukker Glukoosisiirappia
2 rkl sitruunamehua
1 l (500 g) mansikoita
2 munanvalkuaista
½ dl Dansukker Siro erikoishienoa sokeria
1. Kiehauta sokeri, mintunoksat ja vesi kattilassa. Lisää marjat sokeriliemeen ja soseuta tasaiseksi. Sekoita glukoosisiirappi ja sitruunamehu marjaseokseen.
2. Vatkaa valkuaiset ja sokeri kiinteäksi vaahdoksi ja sekoita marjaseoksen joukkoon. Pane massa jäätelökoneeseen tai pakasta vähintään viisi tuntia (mieluiten yön yli). Sekoita seosta pari kertaa pakastumisen aikana.
Kuvat on otettu kotona, mutta sorbetti (vajaa litran purkki) säilyi eväsretkellämme hyvin kylmälaukussa sanomalehteen käärittynä ja kolmen kylmävaraajan kanssa viitisen tuntia. Silloin se oli lusikoitavan kohmeista ja viilensi lämmintä hellepäivää ihanasti. Kylmälaukussa oli toki muutakin viileää ruokaa ja juomaa, mutta ne syötiin jo aiemmin :-) Ei siis ollenkaan mahdotonta herkutella jäätelöllä tai sorbetilla eväsretkellä!
lauantai 6. heinäkuuta 2013
Trikoomekot (singoalla)
Ompelut ovat vähän jääneet puutarhatöiden jalkoihin, mutta kankaita kyllä on tullut hamstrattua. Kevyet trikoomekot ompelin 2- ja 5-vuotiaalle täydentämään kesävaatevarastoja. Mekot sopivat myös caprilegginsien kanssa, jos on viileämpää. Ja alle voi pukea pitkähihaisen t-paidan syksymmällä.
Pääntiellä ja hihansuissa on siis kuminauhat kujissa. Ompelin myös koko mekon ompelukoneella, kun en viitsinyt vaihtaa lankoja saumuriin. Ihan siistiä sai mielestäni näinkin :) Mutta katsotaan sitten miten saumat kestävät käyttöä ja pesuja.
Kaava on reilusti muokattu Suuren Käsityölehden (1/2009) kaavasta. Kavensin keskeltä pari senttiä ja jätin saumanvarat pois isommassa mekossa (pituus koosta 110, leveys 104). Pienemmässä mekossa normaalit sivusaumanvarat (koko 98). Olen aiemmin ommellut samalla kaavalla velourmekon ja siihen tuli reilusti leveyttä sekä useampia laskoksia eteen. Nyt halusin kapeammat helmat ja säästin myös kangasta aika tavalla.
Kankaan ostin Nokian kauppahuoneelta Sastamalasta. Ihan paras kangaskauppa ja aina hyvää palvelua! Muitakin trikoita tarttui mukaan. Ehkäpä nekin saan kesän mittaan jalostettua vaatteiksi.
Isommassa mekossa on pinkit koristenapit vastalaskoksen päällä. |
Pienempi mekko sai vaaleanpunaiset napit. |
Kaava on reilusti muokattu Suuren Käsityölehden (1/2009) kaavasta. Kavensin keskeltä pari senttiä ja jätin saumanvarat pois isommassa mekossa (pituus koosta 110, leveys 104). Pienemmässä mekossa normaalit sivusaumanvarat (koko 98). Olen aiemmin ommellut samalla kaavalla velourmekon ja siihen tuli reilusti leveyttä sekä useampia laskoksia eteen. Nyt halusin kapeammat helmat ja säästin myös kangasta aika tavalla.
Kankaan ostin Nokian kauppahuoneelta Sastamalasta. Ihan paras kangaskauppa ja aina hyvää palvelua! Muitakin trikoita tarttui mukaan. Ehkäpä nekin saan kesän mittaan jalostettua vaatteiksi.
torstai 4. heinäkuuta 2013
Amerikkalainen juustokakku
Pakastin vielä pursuilee edellisvuoden marjoja. Tai ei nyt pursuile, mutta muutamia litroja on käyttämättä. Niinpä ajattelin tehdä jotain mansikasta. Monet reseptit vaan kuulostivat niin paljon paremmilta tuoreista mansikoista tehtynä, että ajattelin sitten syödä pakkasmansikat sellaisenaan. Tein niille kaveriksi amerikkalaisen juustokakun, koska myös jääkaapissa oli sitä sun tätä parasta ennen päivän ylittänyttä. Amerikkalainen juustokakku menee siis uuniin erotuksena tavalliseen juustokakkuun.
Resepti löytyi DanSukkerin sivuilta. Ohje on tässä kopioituna ja muutoksilla joita tein, jos vaikka tekee mieli tehdä toistekin...
Pohja
200 g Digestive-keksejä (käytin 250 g)
75–100 g sulatettua voita (meni ehkä 120 g)
teelusikallisen kanelia lisäsin myös
Täyte
400 g Philadelphia-tuorejuustoa (käytin rasvatonta rahkaa 250g, tuorejuustoa 100g ja turkkilaista jogurttia 50 g)
2 dl kuohukermaa
5 munaa
2 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
yhden sitruunan raastettu kuori
ja puolikkaan sitruunan mehu (käytin pienen sitruunan mehun kokonaan)
Murskaa keksit esimerkiksi kaulimella pakastepussissa. Lisää joukkoon sulatettu voi. Painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan, jonka halkaisija on noin 24 cm.
Sekoita täytteen ainekset sähkövatkaimella tasaiseksi ja kaada keksipohjan päälle. Paista 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin tunti. Anna jäähtyä. (Minulla paistoaikaa tuli melkein 1,5 tuntia, kun uuni oli 180-astetta.)
Oikein maukasta tuli korvaavillakin aineilla. Tosin juustoisempi maku tulisi juustosta. Maistui sekä hieman lämpimänä, että jääkaappikylmänä.
Resepti löytyi DanSukkerin sivuilta. Ohje on tässä kopioituna ja muutoksilla joita tein, jos vaikka tekee mieli tehdä toistekin...
Pohja
200 g Digestive-keksejä (käytin 250 g)
75–100 g sulatettua voita (meni ehkä 120 g)
teelusikallisen kanelia lisäsin myös
Täyte
400 g Philadelphia-tuorejuustoa (käytin rasvatonta rahkaa 250g, tuorejuustoa 100g ja turkkilaista jogurttia 50 g)
2 dl kuohukermaa
5 munaa
2 tl vaniljasokeria
1 dl sokeria
yhden sitruunan raastettu kuori
ja puolikkaan sitruunan mehu (käytin pienen sitruunan mehun kokonaan)
Murskaa keksit esimerkiksi kaulimella pakastepussissa. Lisää joukkoon sulatettu voi. Painele seos leivinpaperilla vuorattuun irtopohjavuokaan, jonka halkaisija on noin 24 cm.
Sekoita täytteen ainekset sähkövatkaimella tasaiseksi ja kaada keksipohjan päälle. Paista 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla noin tunti. Anna jäähtyä. (Minulla paistoaikaa tuli melkein 1,5 tuntia, kun uuni oli 180-astetta.)
Oikein maukasta tuli korvaavillakin aineilla. Tosin juustoisempi maku tulisi juustosta. Maistui sekä hieman lämpimänä, että jääkaappikylmänä.
lauantai 22. kesäkuuta 2013
Voipulla
Voi pulla miten ihanaa pullaa! Lapsena kun olin äidin ja mamman kanssa ostoksilla, niin lopuksi kävimme aina kahvilassa. Otin usein voipullan. Se vain oli niin hyvää. Yksinkertaista ja hyvää. Sittemmin jäi voipullat hyllyyn laktoosin takia ja vähähiilarisen ruokavalion myötä pullattelu loppui lähes tyystin. Mutta nyt bongasin netistä voipullareseptin, jota en ollut aiemmin löytänyt. Olin siis jo pitkään miettinyt ja harmitellut miten oikea voipulla tehdään. Enkä nyt puhu mistään voisilmäpullista: niitähän nyt tekee kuka vaan.
Voipulla on siis kuohkea pulla, jonka pinta on kuin krakleerauslakalla vedelty. Siis hieman halkeillut ja rapsakka pinta.
Ohje löytyi täältä. Voi ihanuus. Hiivani oli ollut pakastimessa, joten ihan tyytyväinen en ollut taikinan nousemiseen, mutta maku oli kyllä hyvä. Voitelin pullat kananmunalla, mutta voisi tietysti kokeilla myös voilla voitelua. Muistojeni voipulla nimittäin oli mattapintainen, mutta mies sanoi, että ihan kuin Ehon voipulla (itse söin aikoinani jonkun hämäläisen leipomon tuotetta).
Hyvää juhannusta kaikille pullan ystäville!
Voipulla on siis kuohkea pulla, jonka pinta on kuin krakleerauslakalla vedelty. Siis hieman halkeillut ja rapsakka pinta.
Ohje löytyi täältä. Voi ihanuus. Hiivani oli ollut pakastimessa, joten ihan tyytyväinen en ollut taikinan nousemiseen, mutta maku oli kyllä hyvä. Voitelin pullat kananmunalla, mutta voisi tietysti kokeilla myös voilla voitelua. Muistojeni voipulla nimittäin oli mattapintainen, mutta mies sanoi, että ihan kuin Ehon voipulla (itse söin aikoinani jonkun hämäläisen leipomon tuotetta).
Hyvää juhannusta kaikille pullan ystäville!
torstai 6. kesäkuuta 2013
Raparperipaistosta
Kyllä nyt aurinko lämmittää meitä täällä eteläisessä Suomessa! Mutta siitä huolimatta piti kuumentaa uuni ja leipoa sämpylöitä ja niiden jälkeen uunin lämpö piti hyödyntää vielä makean leipomisessa. Raparperipiiras muotoitui tällä kertaa paistokseksi Glorian Ruoka ja Viini -lehden reseptin mukaan. Reseptiä on kehuttu blogeissa ja kokeillahan sitä piti. Nautimme paistoksen vaniljalla maustetun kermavaahdon kera.
500 g raparperia
1 1/2 dl fariininsokeria
Taikina
200 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kidesokeria
1 1/2 dl fariininsokeria
Lisäksi
kermaa, jäätelöä tai vaniljakastiketta
Huuhtaise raparperit ja leikkaa ne 1 1/2 cm kokoisiksi paloiksi. ja sekoita sokerin kanssa. Kaada uunivuokaan (Ø 24 cm). Paista noin 15 min tai kunnes raparperit ovat hieman pehmenneitä. Minun uunissani 175-asteessa.
Nypi voi, jauhot ja sokeri kulhossa sekaisin. Levitä seos raparpereille. Jatka paistamista noin 30 min tai kunnes taikina on kypsää ja ruskeaa.
Tarjoa lämpimänä jäätelön, kerman tai vaniljakastikkeen kanssa.
Tein vain puolikkaan annoksen ja siitä hävisi puolet ennen kuvien ottamista. |
Tahmeaa ja kinuskista, mutta raparperi erottuu silti hyvin. |
500 g raparperia
1 1/2 dl fariininsokeria
Taikina
200 g voita
3 dl vehnäjauhoja
1 dl kidesokeria
1 1/2 dl fariininsokeria
Lisäksi
kermaa, jäätelöä tai vaniljakastiketta
Huuhtaise raparperit ja leikkaa ne 1 1/2 cm kokoisiksi paloiksi. ja sekoita sokerin kanssa. Kaada uunivuokaan (Ø 24 cm). Paista noin 15 min tai kunnes raparperit ovat hieman pehmenneitä. Minun uunissani 175-asteessa.
Nypi voi, jauhot ja sokeri kulhossa sekaisin. Levitä seos raparpereille. Jatka paistamista noin 30 min tai kunnes taikina on kypsää ja ruskeaa.
Tarjoa lämpimänä jäätelön, kerman tai vaniljakastikkeen kanssa.
maanantai 3. kesäkuuta 2013
Suklaakääretorttu
Unelmatorttu suklaatäytteellä pälkähti päähäni jonain suklaanhimoisena hetkenä. Tavallinen unelmatorttu on aina ollut suosikkini, mutta nyt teki mieli vielä täyteläisempää makuelämystä.
Niinpä tein unelmatorttupohjan (vehnäjauhojen tilalla oli spelttitäysjyväjauhoja) ja täytin sen Pikku Paakarin blogista löytämälläni kaakaokreemillä.
Tässä vielä kreemin ohje talteen:
125 g voita
4 dl tomusokeria
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
Huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdotetaan. Lisätään kaakao ja vanilja ja sekoitetaan tasaiseksi. Vähemmälläkin sokerilla olisi ehkä pärjännyt. Ensi kerralla kokeilen niin.
Tortun olisi voinut myös kostuttaa tai käytää vaikkapa mustaherukkahyytelöä ennen kreemin levitystä. Marsipaanikuorrutus tuli tehtyä nimipäiväsankarin toiveesta, mutta toimii torttu ilmankin.
Aika tuhtia tavaraa :)
Niinpä tein unelmatorttupohjan (vehnäjauhojen tilalla oli spelttitäysjyväjauhoja) ja täytin sen Pikku Paakarin blogista löytämälläni kaakaokreemillä.
Tässä vielä kreemin ohje talteen:
125 g voita
4 dl tomusokeria
3 rkl kaakaojauhetta
1 tl vaniljasokeria
Huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdotetaan. Lisätään kaakao ja vanilja ja sekoitetaan tasaiseksi. Vähemmälläkin sokerilla olisi ehkä pärjännyt. Ensi kerralla kokeilen niin.
Tortun olisi voinut myös kostuttaa tai käytää vaikkapa mustaherukkahyytelöä ennen kreemin levitystä. Marsipaanikuorrutus tuli tehtyä nimipäiväsankarin toiveesta, mutta toimii torttu ilmankin.
Aika tuhtia tavaraa :)
tiistai 28. toukokuuta 2013
Trikoohiuspanta
Meillä yritetään kasvattaa otsatukkaa pois, mutta aina se on silmillä. Ja lautasella...
Trikoopantoja pitäisi olla useita, mutta aina se yksi on kadoksissa. Nyt on toinenkin, punainen, joka sopii ainakin tämän kesämekon/tunikan kanssa mainiosti.
Trikoosuikaleen ompelin pitkältä sivulta yhteen ja lyhyet sivut harsin yhteen ja rypytin ompelukohdan. Sitten taittelin rusetiksi ja harsin yhteen ja rypytin myös alapuolen. (Tehdään siis kahdeksikko, jonka yläpuolinen osa on reilusti pienempi (=rusetti) ja alempi sopivan kokoinen päähän.) Sitten saumakohdasta ompelin yhteen ja kiinnitin päälle itsekirjotun napin muutamalla pistolla.
Hyvää käyttöä poisheitetylle trikoosuikaleelle! Nyt pitää vaan laittaa ompelukone surisemaan muiden trikookaitaleiden kanssa :)
Trikoopantoja pitäisi olla useita, mutta aina se yksi on kadoksissa. Nyt on toinenkin, punainen, joka sopii ainakin tämän kesämekon/tunikan kanssa mainiosti.
Trikoosuikaleen ompelin pitkältä sivulta yhteen ja lyhyet sivut harsin yhteen ja rypytin ompelukohdan. Sitten taittelin rusetiksi ja harsin yhteen ja rypytin myös alapuolen. (Tehdään siis kahdeksikko, jonka yläpuolinen osa on reilusti pienempi (=rusetti) ja alempi sopivan kokoinen päähän.) Sitten saumakohdasta ompelin yhteen ja kiinnitin päälle itsekirjotun napin muutamalla pistolla.
Hyvää käyttöä poisheitetylle trikoosuikaleelle! Nyt pitää vaan laittaa ompelukone surisemaan muiden trikookaitaleiden kanssa :)
sunnuntai 26. toukokuuta 2013
Omenankukkakakku
Siskoni valmistujaisiin tein omenankukilla (sokerimassasta ja marsipaanista) koristellun kakun. Väritoiveena oli valkoista ja vihreää eli perinteisen prinsessakakun värit. Myös täytteissä päädyin "prinsessamaiseen" eli keittelin vaniljakiisselin täytteeksi. Omenan sijaan tuli kakku raikastettua appelsiinilla.
Pohjaksi leivoin 6 munan ja 3 munan sienikakkupohjat Valion sivuilta napatulla ohjeella. Pohjan kostutin vastapuristetulla ja siilatulla appelsiinimehulla (joukossa tilkka Cointreau-likööriä kuumennettuna), jonka jälkeen levitin appelsiinitahnaa (curd). Sitten pursotin sokeri-voikreemiä 4 mm tyllalla kakun reunalle estämään täytteiden valumisen ulos. Tylla oli hiukan pieni, mutta sillä pystyi toki toisenkin kerran pursottamaan. Aiemmin olen käyttänyt jopa 10 mm tyllaa, jolloin sokeri-voikreemiä menee kakkuun paljon! Sitten levitin vanilja-rahkakiisseliä (Kotilieden iso leivontakirja: Prinsessakakku s. 98), johon painoin metsävadelmia hiukan kohmeisina. Näin kokosin molemmat kakut. Sitten päällystin ne sokeri-voikreemillä (Kinuskikissan ohje 1,75-kertaisena) ja laitoin jääkaappiin.
Marsipaanin (750 g) värjäsin vihreäksi pastaväreillä ja kaulitsin aika ohueksi, ehkä 1,5-2 mm. Koska kakkua piti kuljettaa autossa lähes pari tuntia, marsipaani olisi voinut olla hiukan paksumpi. Se olisi tukenut kakkua paremmin. Kakun pinta myös tuli kiiltäväksi yön aikana eli jostain kosteutta pääsi marsipaaniin. Paksumpi kerros marsipaania olisi siis voinut auttaa tässäkin. Ennen marsipaanin levitystä sipaisin vielä joka puolelle sokerikreemiä, jotta marsipaani tarttui kunnolla kiinni.
Kakun koristelin vasta perillä. Kiinnitin lehdet ja kukat pikeerillä. Vieraita oli lopulta noin 20 ja kakku oli aivan liian suuri (varauduin jopa 30 vieraaseen). Pelkkä 6 munan kakku olisi riittänyt. Eli perinteinen mitoitus kakkupohjaa leipoessa (1 muna kolmelle henkilölle) kannattaa unohtaa marsipaanikakkujen kohdalla. Mutta ainahan sitä pelkää, että jos kakku loppuukin kesken. Pitäisi vaan uskoa, että ihmisten maku muuttuu ja todella makeaa ei syödä niin paljon kuin ennen.
Jätin kolmen munan kakusta yhden kerroksen käyttämättä (vuoan halkaisija oli 15 cm) ja otin kerroksesta pyöreällä muotilla kolme palaa. Täytin tämän pikkukakun samoin kuin isommat. Näin pienissä kakuissa täytteitä pitää käyttää maltillisesti, että saa pintaan vielä levitettyä kreemin. En kuitenkaan nostanut tätä enää kolmanneksi kerrokseksi, sillä se oli mittasuhteiltaan vähän liian korkea.
Ohessa vielä reseptit 6 munan kakkuun. Kuvan kakkuun tein nämä siis 1,5-kertaisina, mutta sokerikreemia 1,75-kertaisena. Kiisseliä jäi vielä ylikin ja aiemmin keittelemääni appelsiinicurdiä myös (kuluikohan sitä 1,5-2 dl).
Pohja:
6 kananmunaa
3 dl sokeria
1,5 dl kiehuvan kuumaa vettä
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Kostutus:
1,5 dl vastapuristettua ja siilattua appelsiinimehua
0,5 dl kiehautettua Cointreau-likööriä
Appelsiinicurd (Dansukker):
1 appelsiini
puolikas sitruuna
6 dl tomusokeria
3 kananmunaa
125 g voita
Kiisseli:
3 dl kermamaitoa
2 keltuaista
2 rkl perunajauhoja
0,5 dl sokeria (vähemmänkin riittää)
1 rkl vaniljasokeria
200 g Valion pehmeää rasvatonta maitorahkaa
kotimaisia vadelmia noin 5 dl
Kreemi (Kinuskikissa):
125 g voita tai margariinia
250 g tomusokeria
0,5 tl vaniljasokeria
1 rkl klmää vettä
Kakkua kiiteltiin raikkaaksi: ei ollenkaan niin makeaksi kuin miltä näyttää ;-) Juhlien tiimellyksessä en enää muistanut kuvata täytteitä, mutta lisään vielä kuvan kakkupalasta, kunhan siskoni muistaa sen ottaa ja lähettää minulle.
Tässä nyt näkyvät kakun täytteet:
Pohjaksi leivoin 6 munan ja 3 munan sienikakkupohjat Valion sivuilta napatulla ohjeella. Pohjan kostutin vastapuristetulla ja siilatulla appelsiinimehulla (joukossa tilkka Cointreau-likööriä kuumennettuna), jonka jälkeen levitin appelsiinitahnaa (curd). Sitten pursotin sokeri-voikreemiä 4 mm tyllalla kakun reunalle estämään täytteiden valumisen ulos. Tylla oli hiukan pieni, mutta sillä pystyi toki toisenkin kerran pursottamaan. Aiemmin olen käyttänyt jopa 10 mm tyllaa, jolloin sokeri-voikreemiä menee kakkuun paljon! Sitten levitin vanilja-rahkakiisseliä (Kotilieden iso leivontakirja: Prinsessakakku s. 98), johon painoin metsävadelmia hiukan kohmeisina. Näin kokosin molemmat kakut. Sitten päällystin ne sokeri-voikreemillä (Kinuskikissan ohje 1,75-kertaisena) ja laitoin jääkaappiin.
Marsipaanin (750 g) värjäsin vihreäksi pastaväreillä ja kaulitsin aika ohueksi, ehkä 1,5-2 mm. Koska kakkua piti kuljettaa autossa lähes pari tuntia, marsipaani olisi voinut olla hiukan paksumpi. Se olisi tukenut kakkua paremmin. Kakun pinta myös tuli kiiltäväksi yön aikana eli jostain kosteutta pääsi marsipaaniin. Paksumpi kerros marsipaania olisi siis voinut auttaa tässäkin. Ennen marsipaanin levitystä sipaisin vielä joka puolelle sokerikreemiä, jotta marsipaani tarttui kunnolla kiinni.
Kakun koristelin vasta perillä. Kiinnitin lehdet ja kukat pikeerillä. Vieraita oli lopulta noin 20 ja kakku oli aivan liian suuri (varauduin jopa 30 vieraaseen). Pelkkä 6 munan kakku olisi riittänyt. Eli perinteinen mitoitus kakkupohjaa leipoessa (1 muna kolmelle henkilölle) kannattaa unohtaa marsipaanikakkujen kohdalla. Mutta ainahan sitä pelkää, että jos kakku loppuukin kesken. Pitäisi vaan uskoa, että ihmisten maku muuttuu ja todella makeaa ei syödä niin paljon kuin ennen.
Jätin kolmen munan kakusta yhden kerroksen käyttämättä (vuoan halkaisija oli 15 cm) ja otin kerroksesta pyöreällä muotilla kolme palaa. Täytin tämän pikkukakun samoin kuin isommat. Näin pienissä kakuissa täytteitä pitää käyttää maltillisesti, että saa pintaan vielä levitettyä kreemin. En kuitenkaan nostanut tätä enää kolmanneksi kerrokseksi, sillä se oli mittasuhteiltaan vähän liian korkea.
Ohessa vielä reseptit 6 munan kakkuun. Kuvan kakkuun tein nämä siis 1,5-kertaisina, mutta sokerikreemia 1,75-kertaisena. Kiisseliä jäi vielä ylikin ja aiemmin keittelemääni appelsiinicurdiä myös (kuluikohan sitä 1,5-2 dl).
Pohja:
6 kananmunaa
3 dl sokeria
1,5 dl kiehuvan kuumaa vettä
4,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
Kostutus:
1,5 dl vastapuristettua ja siilattua appelsiinimehua
0,5 dl kiehautettua Cointreau-likööriä
Appelsiinicurd (Dansukker):
1 appelsiini
puolikas sitruuna
6 dl tomusokeria
3 kananmunaa
125 g voita
Kiisseli:
3 dl kermamaitoa
2 keltuaista
2 rkl perunajauhoja
0,5 dl sokeria (vähemmänkin riittää)
1 rkl vaniljasokeria
200 g Valion pehmeää rasvatonta maitorahkaa
kotimaisia vadelmia noin 5 dl
Kreemi (Kinuskikissa):
125 g voita tai margariinia
250 g tomusokeria
0,5 tl vaniljasokeria
1 rkl klmää vettä
Kakkua kiiteltiin raikkaaksi: ei ollenkaan niin makeaksi kuin miltä näyttää ;-) Juhlien tiimellyksessä en enää muistanut kuvata täytteitä, mutta lisään vielä kuvan kakkupalasta, kunhan siskoni muistaa sen ottaa ja lähettää minulle.
Tässä nyt näkyvät kakun täytteet:
lauantai 25. toukokuuta 2013
Tupaantuliaislahja: laudeliinat
Lauantain (saunapäivän) kunniaksi peflettipostaus. Tupaantuliaislahjaksi tein pari laudeliinaa, nimikoituna tietenkin. Laudeliina on valmista metritavaraa (pellavaa ja ehkä puuvillaa seassa) Eurokankaasta. Ennen kirjontaa pesin kankaan 60-asteessa, mankeloin kosteana ja annoin kuivua. Nyt ei pitäisi kirjonnan vetää kangasta ryppyyn.
Ohensin kulmien saumanvarat ja niistä tuli aika sopivan ohuet. Monesti pellavaliinoihin jää kovat kulmat, jos kangas on niissä moninkerroin. Nyt ei pitäisi painaa istuessa :)
Nimi vaalean vihreällä ja koristekiemura tummemmalla. |
Fonttina aina tyylikäs Script Adina |
Lenkki on pellavavinonauhasta ommeltu ja ostettu aikoja sitten matonkuteita myyvästä liikkeestä Urjalasta. Oma "tuotemerkki" tietenkin mukana ja sävysävyyn. |
perjantai 24. toukokuuta 2013
Omenankukkia sokeri- ja mantelimassasta
Teen siskolleni valmistujaiskakkua ja askartelin päälle sokerimassan ja marsipaanin sekoituksesta omenankukkia ja lehtiä. Värimaailmaksi toivottiin valkoista ja vihreää. Siksi omenankukatkaan eivät ole aivan aitoja (vaaleanpunainen hentoinen väri puuttuu terälehtien reunoilta). Mutta mahdollisimman aitoon pyrin ja tämän näköisiä tuli.
Kuljetusta varten pakkasin kukat foliolla päällystettyyn munakennoon. (Lehdet ovat tuossa vain rekvisiittana.) Kukkien pitäisi matkustaa autolla pari tuntia. Munakennon kannen saa kiinni ja kukat toivottavasti säilvät ehjänä perille asti. Ovat kyllä aika hauraita, että varasuunnitelmana on ottaa valkoista massaa mukaan ja tehdä muutama uusi kukka, jos eivät säily ehjänä. Muotoon niitä ei ehdi kuivattaa, mutta ei haittaa.
Valkoisen kukan keskelle tupsutin vaalean vihreää helmiäistomuväriä. Pursotin keskelle keltaisen pikeeripallon ja ripottelin päälle keltaisia nonparelleja. |
Lehtiä varten värjäsin kaksi hieman erilaista massaa ja kuivumisen jälkeen tuputtelin tummanvihreää tomuväriä sinne tänne. |
Tässä vihertävä keskusta näkyy hieman paremmin. |
Kuljetusta varten pakkasin kukat foliolla päällystettyyn munakennoon. (Lehdet ovat tuossa vain rekvisiittana.) Kukkien pitäisi matkustaa autolla pari tuntia. Munakennon kannen saa kiinni ja kukat toivottavasti säilvät ehjänä perille asti. Ovat kyllä aika hauraita, että varasuunnitelmana on ottaa valkoista massaa mukaan ja tehdä muutama uusi kukka, jos eivät säily ehjänä. Muotoon niitä ei ehdi kuivattaa, mutta ei haittaa.
Vähän viime hetken ostos oli tuo omenankukkamuottisarja. Minulla oli ennestään todella pieniä viisisakaraisia kukkamuotteja, mutta niissä ei tuo leikkausjälki mene tarpeeksi syvälle. Naapurilta olen lainannut pikkuleipien tekoon omenankukkamuottia ja oli se pakko itsellekin ostaa :) Näillä muoteilla pitäisi myös onnistua ruusut: tuskin maltan odottaa sopivaa tilaisuutta kokeilla!
Myöhemmin juhlien jälkeen seuraa kakkupostaus: varsinkin jos saan kokonaisuuden ehjänä perille!
maanantai 20. toukokuuta 2013
Kevätjuhla-asu: pellavamekko Riinekaavalla
Eurokankaasta nappasin palalaarista vaalean sinistä pellavaa reilun palan. Ajattelin tehdä itselleni mukavan vilpoisen kesämekon. Mutta sitten tyttöjen vaatekaappi taas huusi eioota kesämekkojen ja juhlavampien mekkojen muodossa. Päätin kokeilla Mekkotehtaan kirjasta jotakin mekkoa. Riine-mekkoon päädyin, koska olin jo harjoitellut sitä nuken koossa. Lisäksi malli näytti minusta juuri sopivalta nimenomaan pellavakankaaseen.
Ensin ajattelin vuorittaa koko mekon, mutta sitten laskeskelin vuorikankaan menekkiä, eikä puuvillapalani olisi riittänyt molempien mekkoihin. Sitä paitsi isommalla tytöllä on sopiva tyllialushame, jota voi käyttää, niin miksi turhaan vaivautua. Nuoremmalle tytölle kyllä joudun askartelemaan 1-vuotismekon alushameeseen uuden kaitaleen, mutta eipä jää sekään nyt kaapin täytteeksi.
Isotöiseen kirjontaan hupeni tunteja, mutta viisastuin taas siinäkin. Korentokuviota pienentäessä en ottanut huomioon pistojen lyhenemistä ihan käsittämättömän lyhyiksi, joten toista korentoa ommellessani jätin osan pistoista tekemättä. Lopputuloksessa ei sitä huomaa, mutta lankaa ja aikaa säästyi. Lisäksi näin paljon päällekkäin menevissä pistoissa taustalle tulee "linnunpesiä" jo ihan reippaasti. Otinkin työn usein irti ja siivosin taustapuolen lankajuoksut ja solmut. Neulana käytin kokoa 75, koska 90-kokoinen tuntui jättävän pellavaan ison reiän. Loppujen lopuksi neula kuitenkin katkesi liian paksujen lankasykkyröiden takia. Tukikankaana oli normaali irtirevittävä.
Hihat lerpattavat minusta vähän liikaa, mutta saattavat asettua pitojen ja pesujen myötä. Ehkä hihan reunapäärmeestä tuli liian leveä tai rypytykset eivät asettuneet juuri oikein. Kokona on 110/116 ja se on vielä liian iso. Takana ompelenkin napit niin, että kaarrokkeet tulevat päällekkäin. En ole nyt käynyt nappikaupassa, mutta ehkä vielä ehdin ennen viikonloppua. Varanappina on valkoiset kukkanapit.
Nuoremman tytön mekko on kesken. Vaihdan kirjontakuvioita jonkin verran, koska helmaosasta tulee pienempi. Pitäisi vaan päättää pienennänkö mekkoa suoraan koosta 92/98 saumoistaan, mutta sitten mekon käyttöikä olisi ehkä vain tämä kesä. Yhteiskuva seuraa sitten kun mekot ovat valmiita ja tytöt myös ;-)
Ensin ajattelin vuorittaa koko mekon, mutta sitten laskeskelin vuorikankaan menekkiä, eikä puuvillapalani olisi riittänyt molempien mekkoihin. Sitä paitsi isommalla tytöllä on sopiva tyllialushame, jota voi käyttää, niin miksi turhaan vaivautua. Nuoremmalle tytölle kyllä joudun askartelemaan 1-vuotismekon alushameeseen uuden kaitaleen, mutta eipä jää sekään nyt kaapin täytteeksi.
Tässä 5-vuotias Riine-mekossaan |
Kukkia ja korentoja |
Valkosiipinen korento erottuu paremmin taustastaan kuin vaaleansininen parinsa. |
Hihat lerpattavat minusta vähän liikaa, mutta saattavat asettua pitojen ja pesujen myötä. Ehkä hihan reunapäärmeestä tuli liian leveä tai rypytykset eivät asettuneet juuri oikein. Kokona on 110/116 ja se on vielä liian iso. Takana ompelenkin napit niin, että kaarrokkeet tulevat päällekkäin. En ole nyt käynyt nappikaupassa, mutta ehkä vielä ehdin ennen viikonloppua. Varanappina on valkoiset kukkanapit.
Etukaarrokkeessa kokeilin tulppaanikoristeommelta. |
Tähän mekkoon sain ommeltua ensimmäisen oman merkin. Nyt mekko on vain "minun", mutta myöhemmin lappuun voisi nimikoida yrityksen nimen. |
Äitienpäivän kermainen kakku appelsiinivivahteella
Erinäisistä syistä johtuen, täytin ja koristelin äitienpäiväkakun itse. Pohjan tekivät mies ja tytöt ja se onnistuikin tosi hyvin (kokeilivat gluteenitonta pohjaa, jossa jauhoina oli perunajauhoja ja mantelijauhetta). Ja keväästä johtuen tämäkin kakkupostaus tulee toivottoman myöhään, mutta tuo ilma tuolla ulkona yksinkertaisesti vaatii tekemään puutarhatöitä (kurkista toiseen blogiini: talojatarha.blogspot.fi)!
Täytettä varten keittelin appelsiinicurdin (tahna kai olisi suomalainen nimi: kumpikaan nimitys ei tee oikeutta järkyttävän ihanalle tuotteelle.) Reseptin otin Dansukkerin sivuilta, vaikka aika monta "aitoa ja amerikkalaista" tuli kahlattua läpi. Kannattaa myös kokeilla appelsiinicurdia vaniljajäätelön kanssa ja vaikka vielä suklaakastiketta lisäksi.
1 appelsiini
½ sitruunaa
6 dl Dansukker Tomusokeria
3 kananmunaa
125 g voita tai margariinia
Raasta pestyn appelsiinin kuori ohuesti. Halkaise hedelmät ja purista puolikkaista mehut. Kaada mehut, yhteensä 1 ½ dl, kattilaan, lisää tomusokeri ja munat ja sekoita aineet hyvin. Keitä miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes seos on kiisselimäistä ja kiehuu tasaisesti poreillen. Jäähdytä hetki ja sekoita paloiteltu voi joukkoon. Purkita (tulee aika iso purkillinen). Säilyy jääkaapissa 2–3 viikkoa.
Curdin (1 dl) sekoitin kermavaahtoon ja rahkaan (laktoositon rasvaton). Seassa saattoi olla muutakin, mutta nyt kostautuu kevään kiireet, sillä en kirjoittanut täytettä muistiin. Ei kai se muuten haittaisi, mutta osittain kakku oli samalla testikakku siskoni valmistujaisiin. Muutaman vadelman painoin täytteeseen mukaan, mutta niitä pitäisi olla reilummin.
Toinen täyte oli päärynää raastettuna ja kermavaahtoa, mutta se ei oikein maistunut. Lapsistakin se oli outoa. Suutuntuma pitää kakussa myös olla miellyttävä, eikä raaste oikein toimi.
Kakun päällä oli kermaa ja rasvatonta rahkaa ripaus. Tietysti sokeria sopivasti. Koristeet olivat vanhaa tekoa ja lisäksi heittelin vähän vaaleanpunaista kimalleraetta reunoille.
Rasvattomaan laktoosittomaan rahkaan tykästyin kyllä: jotenkin pehmeämpi ja miedompi kuin tavallinen. Mutta testikakkua ajatellen vain appelsiinitäyte vadelmineen oli jotenkin hyväksyttävä: siitäkin haluan ehkä moussemaisemman. Liivatetta ehkä pitää laittaa koossapysymistä ajatellen, kun kakkuun tulee marsipaanipäällys ja useampia kerroksia. Koristeet pitääkin pian laittaa alulle, sillä kosteusprosentti sisällä alkaa taas nousta, mikä pidentää kuivumisaikaa.
Ihan kivaa on myös, jos äiti saa tehdä äitienpäivänä sitä mistä pitää eli kakkuja ;-)
Täytettä varten keittelin appelsiinicurdin (tahna kai olisi suomalainen nimi: kumpikaan nimitys ei tee oikeutta järkyttävän ihanalle tuotteelle.) Reseptin otin Dansukkerin sivuilta, vaikka aika monta "aitoa ja amerikkalaista" tuli kahlattua läpi. Kannattaa myös kokeilla appelsiinicurdia vaniljajäätelön kanssa ja vaikka vielä suklaakastiketta lisäksi.
1 appelsiini
½ sitruunaa
6 dl Dansukker Tomusokeria
3 kananmunaa
125 g voita tai margariinia
Raasta pestyn appelsiinin kuori ohuesti. Halkaise hedelmät ja purista puolikkaista mehut. Kaada mehut, yhteensä 1 ½ dl, kattilaan, lisää tomusokeri ja munat ja sekoita aineet hyvin. Keitä miedolla lämmöllä sekoitellen, kunnes seos on kiisselimäistä ja kiehuu tasaisesti poreillen. Jäähdytä hetki ja sekoita paloiteltu voi joukkoon. Purkita (tulee aika iso purkillinen). Säilyy jääkaapissa 2–3 viikkoa.
Curdin (1 dl) sekoitin kermavaahtoon ja rahkaan (laktoositon rasvaton). Seassa saattoi olla muutakin, mutta nyt kostautuu kevään kiireet, sillä en kirjoittanut täytettä muistiin. Ei kai se muuten haittaisi, mutta osittain kakku oli samalla testikakku siskoni valmistujaisiin. Muutaman vadelman painoin täytteeseen mukaan, mutta niitä pitäisi olla reilummin.
Toinen täyte oli päärynää raastettuna ja kermavaahtoa, mutta se ei oikein maistunut. Lapsistakin se oli outoa. Suutuntuma pitää kakussa myös olla miellyttävä, eikä raaste oikein toimi.
Kakun päällä oli kermaa ja rasvatonta rahkaa ripaus. Tietysti sokeria sopivasti. Koristeet olivat vanhaa tekoa ja lisäksi heittelin vähän vaaleanpunaista kimalleraetta reunoille.
Rasvattomaan laktoosittomaan rahkaan tykästyin kyllä: jotenkin pehmeämpi ja miedompi kuin tavallinen. Mutta testikakkua ajatellen vain appelsiinitäyte vadelmineen oli jotenkin hyväksyttävä: siitäkin haluan ehkä moussemaisemman. Liivatetta ehkä pitää laittaa koossapysymistä ajatellen, kun kakkuun tulee marsipaanipäällys ja useampia kerroksia. Koristeet pitääkin pian laittaa alulle, sillä kosteusprosentti sisällä alkaa taas nousta, mikä pidentää kuivumisaikaa.
Ihan kivaa on myös, jos äiti saa tehdä äitienpäivänä sitä mistä pitää eli kakkuja ;-)
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)